1. Kako poslati testove kandidatima?
Kandidatima se testovi šalju putem e-mail adrese kao pozivnica za testiranje. Slanje pozivnice za testiranje može se vršiti na tri načina:
  • Automatsko slanje pozivnica za testiranje svim prijavljenim kandidatima, uz vrlo jednostavne postavke u Selekcija.hr sustavu. Automatski se formiraju skupine kandidata po natječajima.
  • “Copy-paste” slanje pozivnica za testiranje svim ili samo odabranim kandidatima za posao uz jednostavan unos e-mail adresa kandidata koje želite testirati. U ovoj opciji, cijeli kopirani stupac Excel tablice (s e-mail adresama kandidata) možete zalijepiti u polje za unos i u nekoliko sekundi poslati pozivnice za testiranje svim kandidatima.
  • Slanje pozivnica za testiranje iz prethodno formirane skupine kandidata u kojoj su kandidati uneseni ručno ili automatski (putem linka za prijavu). Dovoljno je samo označiti kandidate koje želite testirati i odjeljku “Komunikacija s kandidatima” poslati pozivnice za online testiranje.
2.  Koje testove koristiti?
U sustavu Selekcija.hr dostupni su upitnici ličnosti i testovi kognitivnih sposobnosti koji su primjenjivi za različite radne pozicije. Ne postoji test za određenu poziciju, već je bitno koje informacije o kandidatu želite saznati kroz testove. Kao odgovor na ovo učestalo pitanje pripremili smo Vam članak: “Koji test odabrati u procjeni radnika?”.
3. Kad je moguće vidjeti rezultate testiranja, nakon što kandidat riješi testove?
Rezultati su vidljivi ODMAH po rješavanju testa od strane kandidata. U korisničkom profilu poslodavca u sustavu Selekcija.hr.
4. Kako izgleda izvještaj rezultata testiranja?
Postoji nekoliko vrsta izvještaja:
  • Izvještaj prilagođen psiholozima – s grafičkim prikazima i T vrijednostima, kategorijama i interpretacijama rezultata. Ovaj izvještaj moguće je preuzeti u PDF ili Excel formatu, za jednog ili cijelu skupinu testiranih kandidata.
  • Izvještaj prilagođen ostalim HR-ovcima ili poslovođama – s opisima profila kandidata. Ovakav izvještaj prilagođen je i razumljiv svima koji radi u procesu zapošljavanja. Također, izvještaj je moguće preuzeti u PDF ili Excel formatu, za jednog ili cijelu skupinu testiranih kandidata.
  • Sustav generira i kratki sažetak rezultata u kojem su prema rezultatima testiranja naglašene moguće prednosti i nedostaci testiranog kandidata.
5. Dobiva li kandidat povratnu informaciju?
To ovisi o Vama. Iz svojih korisničkih profila kandidati mogu imati mogućnost pristupa rezultatima testiranja, odnosno izvještajima koji su prilagođeni njima. Svaki poslodavac, odnosno osoba zadužena za zapošljavanje, može s jednim klikom odobriti ili onemogućiti kandidatima povratnu informaciju vezanu uz rezultate testiranja u Selekcija.hr sustavu.
6. Čiji testovi su dostupni na platformi Selekcija.hr?
Psiholozi iz Selekcija.hr već 17 godina rade na izradi digitalnih psiholoških testova, a 2018. godine Selekcija.hr (Selekcija d.o.o.) je postala i službeni izdavač psiholoških testova u Republici Hrvatskoj (podatke možete pronaći na linku). Dakle, u sustavu su testovi koje je izdala Selekcija d.o.o., međutim, posjedujemo odobrenja za korištenje testova i nekih stranih autora, a uskoro ćemo upravljati licencama i najprestižnijih svjetskih izdavača testova.
7. Što ako ne znam kako interpretirati rezultate testiranja?
Svaka osoba koja se susreće s novim testovima i upitnicima, bez obzira je li psiholog ili ne, može se susresti s ovim problemom. Kako bismo Vam pomogli, na našoj platformi dostupni su Vam priručnici za svaki test s metrijskim karakteristikama, svrhom, načinom primjene i normama rezultata. Ako Vam je to previše, rezultati testiranja detaljno su opisani u izvještajima, a na svakom izvještaju dostupan je i kratki sažetak mogućih prednosti i nedostataka testiranog kandidata. Ako ste i dalje nesigurni, možete se obratiti našim psiholozima koji će Vam rado asistirati u procjeni na temelju rezultata testiranja.
8. Kako ću znati da je kandidat sam riješio testove?
Jednostavno! Prilikom slanja pozivnica za testiranje imate opciju slikanja ili snimanja tijekom rješavanja testova. Ova opcija je u skladu sa zaštitom osobnih podataka (GDPR) te je potrebno da kandidat prilikom pokretanja testa odobri korištenje kamere na uređaju kojeg koristi. Kao dodatna zaštita, sustav je programiran tako da prikazuje upozorenja prilikom napuštanja stranice u kojoj je test otvoren te zabranjuje mogućnost kopiranja ili lijepljenja teksta. Više možete pročitati na linku.
9. Što ako kandidat nema kameru?
Sustav je prilagođen za sve oblike uređaja te različite web preglednike. Dakle, ako kandidat nema web kameru na stolnom računalu, svoj profil i testove može ispuniti preko mobitela ili nekog drugog uređaja koji posjeduje kameru i ima dostupnu internetsku vezu. Također, naknadno je moguće kod jednog ili cijele skupine kandidata isključiti opciju upotrebu kamere prilikom rješavanja testova.
10. Koja pitanja mogu koristiti tijekom intervjua s kandidatima?
Sustav Selekcija.hr na temelju rezultata testiranja automatski sugerira moguća pitanja za intervju koja je lako dodati u popis vlastitih pitanja. Na jednom mjestu možete koristiti vlastita pitanja tijekom intervjua, pitanja koja sustav predlaže na osnovi rezultata testiranja ili neka od 300 pitanja sa Selekcija.hr popisa. Odgovore na pitanja možete dodatno uređivati/označavati alatima za uređivanje teksta.
11. Što je video intervju?
Poslodavac postavlja tekstualno pitanje u svom korisničkom profilu, a kandidat u svom korisničkom sučelju, u nekoliko klikova, snima kratki video u kojem odgovara na postavljeno pitanje. Dakle, klijent/poslodavac putem pozivnice za testiranje može poslati željeni set pitanja, a kandidat za svako pitanje snima kratki video odgovor. Na ovakav način, poslodavci brže upoznaju kandidate i štede vrijeme sebi i kandidatima.
12. Što ako dođe do tehničkih problema prilikom rješavanja testa?
Prilikom prekidanja testa zbog loše internetske veze, slučajnim ili namjernim zatvaranjem internetskog preglednika ili nekog drugog tehničkog problema zbog kojega kandidat nije bio u mogućnosti do kraja riješiti test, kandidat može poslati zahtjev za ponovno rješavanje testa. Korisnik sustava, na temelju kandidatovog zahtjeva i objašnjenja o prekidu testiranja, odlučuje hoće li taj zahtjev odobriti ili ne. Nadalje, iako je većini kandidata jasna upotreba kamere i kako odobriti njezino korištenje, neki kandidati mogu imati dodatna pitanja. Zbog toga je kandidatima u njihovom profilu detaljno objašnjeno kako odobriti korištenje kamere u različitim internetskim preglednicima. Ukoliko dođe do bilo kakvih većih tehničkih problema ili upita, naš programerski tim u kratkom vremenskom periodu otklanja takve poteškoće i stoji na usluzi kandidatima i klijentima.
13. Imate li testove znanja?
Iako u svojoj ponudi ne nudimo testove znanja, nudimo mogućnost unosa testova i upitnika po želji korisnika, ako korisnik ne krši autorska prava trećih lica. Dakle, Selekcija.hr za korisnika može unijeti željeni test znanja kojeg, uz ostale Selekcija.hr testove, klijent može dodijeliti kandidatima. Inače, fokus Selekcija.hr tima je na psihološkim mjernim instrumentima koji su najkompleksniji oblik testova i upitnika za mjerenje radnih kompetencija.
14. Planirate li proširiti ponudu testova?
Naravno, svakodnevno radimo na kreiranju i standardiziranju novih testova. S obzirom da je u našoj firmi 80% zaposlenika psihologa, naša orijentacija je na izradi psiholoških mjernih instrumenata. Osim toga, neki od najvećih svjetskih izdvača testova najavili su nam osigurati licence svojih testova.
15. Koji je to „Upitnik radnih vrijednosti“?
Ovo pitanje najčešće postavljaju psiholozi jer su s izrazom radnih vrijednosti upoznati još na fakultetu. Međutim, iza ovoga upitnika krije se upitnik ličnosti temeljen na petfaktorskoj teoriji ličnosti. S obzirom da su crte ličnosti prediktori nečije radne uspješnosti, savjesnosti u poslu ili proaktivnosti, htjeli smo komplicirane i nerazumljive nazive postojećih upitnika približiti široj populaciji. S jedne strane poslodavcima kojima su ovakvi nazivi razumljiviji, a s druge strane i kandidatima koji se mogu uplašiti kompliciranih naziva i odustati od testiranja.
16. Kako klijenti koji nisu psiholozi koriste (interpretiraju) testove?
Ako radite u ljudskim resursima, vjerojatno ste se već susretali s nazivima određenih kompetencija ili informacijama koje nude psihološka testiranja. Međutim, te informacije sada dobivaju jednoznačan naziv, vrijednost i interpretacije, pa postaju razumljive i ostalim HR stručnjacima, a ne samo psiholozima. Upravo u tome je njihova vrijednost, jer je potrebno vrijeme kako biste prepoznali kvalitete određene osobe, a pomoću testiranja te informacije dobivate odmah i možete zaposliti osobu odgovarajućeg profila (Više informacija u članku: “Koji test odabrati u procjeni radnika?”).    Nadalje, kako bi HR-ovci koji nisu psiholozi još lakše koristili testove, u sustavu postoji izvještaj za nepsihologe. Na izvještaju su detaljno opisani rezultati testiranja te je profil kandidata opisan na jednostavan i razumljiv način kako bi se maksimalno smanjila mogućnost krive interpretacije rezultata.
17. Kako klijenti koji nisu psiholozi koriste sustav?
Korisnici nepsiholozi, npr. voditelji ili poslovođe, sustav mogu koristiti s pristupnim podacima za nepsihologe, a u Selekcija.hr platformi mogu dobiti sve što i psiholozi, ali s izvještajima koji su njima prilagođeni. Princip korištenja sustava jednak je za sve. Selekcija.hr kao ATS softver s mogućnošću psihološkog testiranja i anonimnog anketiranja prilagođen je za sve zaposlene u HR-u.
18. Mogu li izvještaje poslati nekom unutar firme, npr. regionalnom voditelju koji će napraviti intervju ili nekome kome je potrebno moje mišljenje?
S obzirom da je sustav podijeljen na više razina, u mogućnosti ste sami kreirati pristupne podatke za svoje suradnike i odabrati razinu, odnosno količinu informacija kojoj želite da vaš suradnik pristupa.
19. Ja imam svoj test, mogu li njega koristiti u vašem sustavu?
Naravno, ako ste do sada prilikom selekcije koristili neki vlastiti test ili test s kojim ne kršite autorska prava te ga želite nastaviti koristiti uz psihološko testiranje, stojimo Vam na usluzi! Selekcija.hr je platforma za testiranje i prilagođena je za unos bilo koje vrste testa.
20. Koliko kandidata se može testirati u isto vrijeme?
Broj istovremenih testiranja je neograničen. Selekcija.hr istovremeno koristi više servera koji osiguravaju jednako korisničko iskustvo svima. Dakle, ako broj testiranih kandidata prelazi trenutne mogućnosti i kapacitete servera, oni se pojačavaju kako bi korisnici neometano mogli koristiti sustav.
21. Mogu li se kandidati testirati preko mobilnih uređaja?
Mogu, svaki uređaj koji ima pristup internetu može pokrenuti aplikaciju.
22. Koliko svaki kandidat može riješiti testova?
Kandidat može riješiti onoliko testova koliko mu dodijelite. Broj testova može se mijenjati i nakon slanja pozivnica za testiranje, a ako želite ukinuti neke testove koje ste dodijelili, dovoljno je za jednog ili više kandidata onemogućiti vidljivost pojedinog testa. NAPOMENA: Selekcija.hr ne naplaćuje broj iskorištenih testova nego broj testiranih kandidata.
23. Što je bolje koristiti slikanje ili snimanje?
Iz našeg iskustva, kao i iz iskustva naših klijenta, možemo reći da većina kandidata nije sklona varanju. Ipak, postoji rijetki kandidati koji će pozvati prijatelja u pomoć i to je vidljivo na fotografijama. Zbog širine kuta snimanja koje današnje kamere obuhvaćaju, teško je izbjeći objektiv, a pritom pomoći prijatelju da ispuni testove. Testove kognitivnih sposobnosti pogotovo je teško ispunjavati u uvjetima niske koncentracije ili parcijalne usmjerenost na ekran jer se ne mogu uočiti svi detalji bitni za odabir točnog odgovora. U skladu s navedenim, naš savjet je da izbjegavate snimanje (pogotovo za visokoobrazovane pojedince koji rjeđe varaju na testovima!), a ako Vam je nekakav oblik kontrole neophodan, zbog ekonomičnosti koristite opciju fotografiranja. Na taj način smanjujete potrošnju interneta kod kandidata, a slaba internetska veza (kod kandidata) najčešći je uzrok poteškoća tijekom testiranja, jer se kod dužih testova povećava veličina video dokumenta kojeg je potrebno spremiti na server. Fotografije se jednostavno brže i lakše spremaju na server. Također, ako odaberete opciju snimanja videa tijekom rješavanja testova, naknadno morate pregledati cijelu snimku kako biste bili sigurni da kandidat nije imao pomagača, a prilikom opcije fotografiranja sustav Vam pregledno prikazuje velik broj sporadično snimljenih fotografija na kojima lako možete uočiti osobu „viška“.
24. Koji je rok za rješavanje testova?
Rok za rješavanje testova ovisi o Vama. Vi sami možete odrediti rok za rješavanje testova te ukoliko je potrebno naknadno ga promijeniti.
25. Je li sustav preveden na neki drugi jezik?
Selekcija.hr je dostupna na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, kao i svi testovi koji su trenutno u ponudi. Za neke klijente, sustav je parcijalno preveden i na srpski jezik, a uskoro će biti preveden i na slovački i mađarski jezik. Bitno je naglasiti da ispitanik (kandidat ili zaposlenik) može rješavati testove u jednom jeziku, dok HR menadžer ili psiholog rezultate mogu pregledavati u nekom od ostalih dostupnih jezika.
1. Mogu li rješavati test više od jednog puta ako nisam bio/la zadovoljan/na svojim rezultatima?
Testovima koje ste dobili prijavom na jedan natječaj možete pristupiti samo jednom. Međutim, najčešći odgovor na ovo pitanje je da ne brinete, ne postoji test koji je napravljen s pretpostavkom da ga ljudi rješavaju 100%. Ponovno rješavanje testa moguće je u slučaju prekidanja testa zbog tehničkih problema.
2. Mogu li vidjeti svoje rezultate nakon rješavanja?
Prikaz rezultata testiranja ovisi o poslodavcu na čiji natječaj se prijavljujete. Dakle, neki poslodavci će omogućiti kandidatima automatizirani pristup rezultatima testiranja (u korisničkom sučelju kandidata – tipka “rezultati” pored svakog riješenog testa), dok neki preferiraju osobni pristup u davanju povratnih informacija.
3. Pri rješavanju web-preglednik mi daje poruku „Molimo pričekajte…“ – što se događa?
Kad Vam se na ekranu pokaže poruka „Molim pričekajte“, vrlo vjerojatno je problem u internetskoj vezi. Loša internetska veza može dovesti do zastoja u radu sustava te je u većini slučajeva dovoljno pričekati nekoliko sekundi da sustav nastavi s radom. Ako prekidi u radu sustava nastave predlažemo da potražite bolju internetsku vezu ili drugi uređaj koji ima bolju povezanost na internet.
4. Što će se dogoditi ako za vrijeme rješavanja testa napustim prozor u kojem mi je otvoren test?
Svako napuštanje prozora u kojem je pokrenut test registrira se i na to Vas upozoravamo prilikom povratka na prozor s pokrenutim testom.
5. Mogu li pristupiti testiranju ako nemam kameru?
Ako poslodavac, za natječaj na koji ste se prijavili, nije uključio opciju fotografiranja ili snimanja za vrijeme testiranja – možete. Ako je poslodavac uključio opciju slikanja ili snimanja, nećete moći riješiti testove bez kamere. Poslodavci obično uključe tu opciju zbog sigurnosti u konačne rezultate testiranja i/ili zbog prethodnih pokušaja varanja na online testovima.
6. Mogu li započeti s rješavanjem testova danas pa nastaviti sutra?
Naravno, kada završite jedan test, drugi možete riješiti sutra. Bitno je da testove riješite u roku o kojem ste informirani u pozivnici za testiranje. Jedino nije moguće početi, prekinuti i ponovno rješavati isti test u nekoliko navrata.
7. Imam samo Mozilla Firefox preglednik, mogu li svejedno pristupiti testiranju?
Možete. Testiranju možete pristupiti s bilo kojeg preglednika, iako, prema iskustvima naših korisnika moramo preporučiti Google Chrome.
8. Kad ću dobiti povratnu informaciju u vezi natječaja za radno mjesto na koje se prijavljujem?
Povratne informacije o rezultatima natječaja pružaju poslodavci na čiji natječaj ste se prijavili.
9. Što da napravim ako mi istekne vrijeme rješavanja testa u slučaju problema sa sustavom?
Prilikom pojave tehničkih problema, možete prekinuti testiranje te poslati zahtjev za ponovno rješavanje testa.
10. Na kojim jezicima mogu pristupiti testiranju?
Testiranju možete pristupiti na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku.
11. Mogu li isprobati test prije nego krenem sa rješavanjem?
Da biste pristupili rješavanju testa, uvjet je da riješite nekoliko zadataka za primjer, koji su sastavni dio upute, odnosno uvoda u test. Svaki test ima svoje primjere zadataka koje morate riješiti prije nego što pristupite rješavanju testa. Osim toga, u Vašem profilu možete pronaći i testove za vježbu, iako oni nisu isti kao pravi testovi, ipak Vas donekle mogu pripremiti i osigurati Vam uvid u to što možete očekivati prilikom rješavanja zadanih testova za natječaj na koji ste se prijavili.
12. Moram li riješiti sve testove?
Ne morate, ali je poželjno, jer na taj način pokazujete motivaciju za radno mjesto na koje ste se prijavili, pokazujete da Vam ništa nije teško, da ste odradili zadatke koje je predvidio i da ćete i kao potencijalni zaposlenik motivirano odrađivati zadatke koje Vam je poslodavac dodijelio. Osim toga, velik broj kandidata se putem testiranja bolje predstavlja nego uživo, jer poslodavci u rezultatima testiranja mogu uočiti Vaše kvalitete koje možda (zbog sramežljivosti, brzine, manjka vremena ili drugih okolnosti) ne uspijete kvalitetno prezentirati na razgovoru za posao. Naši klijenti, poslodavci, zbog online testiranja Selekcija.hr zaposlili su velik broj kandidata koje su u startu odbacivali zbog manjka iskustva ili loših životopisa.
13. Mogu li učitati svoj životopis?
Da, možete učitati svoj životopis u PDF, Word (.doc, .docx) ili Libre (.odt) formatu ili popuniti podatke o sebi u sustavu Selekcija.hr i samim time napisati životopis. Taj životopis (napisan jednostavnim popunjavanjem podataka u Selekcija.hr sustavu) možete iskoristiti i za druge natječaje.
14. Ako se prijavljujem na više natječaja preko Vaše platforme, moram li više puta rješavati testove ili je dovoljno samo jednom?
Ako je poslodavac odabrao iste testove kao i poslodavac s prethodnog natječaja – nećete, ali to morate sami to odobriti. Ako je drugi poslodavac odabrao i neke druge testove, morat ćete riješiti i to što je on odabrao. Napomena: testove morate ponovo rješavati u slučaju kada poslodavac zahtjeva nadzor kamerom prilikom rješavanja testa.
15. Koga mogu kontaktirati ako imam nekih problema prilikom rješavanja?
Za sve tehničke probleme tijekom rješavanja testova možete se obratiti na administrator@selekcija.hr
16. Jesu li moji podaci sigurni?
Naravno. Selekcija.hr pristupa spremanju osobnih podataka savjesno, ulažući maksimalne napore kako bi se Vaši podaci zaštitili na najbolji mogući način.  Podaci su zaštićeni na nekoliko razina, od enkripcije i anonimizacije do tehničkog odvajanja i/ili pohranjivanja rezultata testiranja od zaštićenih osobnih podataka kandidata. Osim toga, sustav Selekcija.hr je zaštićen prema GDPR odredbama te svaki korisnik sam može obrisati svoj profil, može birati kome i kada su vidljivi njegovi osobni podaci, ima pravo na ispravak, brisanje ili ograničenje obrade osobnih podataka, pravo na prigovor na obradu i pravo na prenosivost osobnih podataka koji se obrađuju.
17. Koliko dugo traje rješavanje testova?
Testiranje ovisi o testovima koje je poslodavac odabrao. Može trajati od 15 minuta do 90 minuta. Prosječno trajanje rješavanja testova je oko 30-40 minuta Međutim, ne morate sve testove riješiti odmah, možete u nekoliko puta, samo je bitno da testiranje završite u zadanom roku.
18. Moram li posjedovati laptop da bih pristupio/la testiranju?
Ne. Pristupiti testiranju možete s bilo kojeg pametnog telefona, tableta ili kompjutora. Vrsta uređaja nije važna, bitno je samo da imate pristup internetskoj vezi. Ipak, preporučujemo testove rješavati na računalima ili tabletima.
19. Mogu li izbrisati svoj profil ako više ne želim sudjelovati u natječaju?
Naravno. Svaki kandidat može izbrisati svoj profil u bilo kojem trenutku.
20. Tko sve može vidjeti moje rezultate testiranja?
Psiholog, HR stručnjak ili druga odgovorna osoba za zapošljavanje u tvrtki koja je objavila natječaj na koji ste se prijavili. Odmah nakon što riješite pojedini test, odgovornim osobama koje su Vam uputile pozivnicu, bit će vidljivi rezultati testiranja. Dakle, drugi poslodavci, obični zaposlenici ili drugi kandidati prijavljeni na natječaj ne vide Vaše rezultate.
21. Moram li baš uvijek ponovo rješavati test za drugog poslodavca, ako sam ga jednom već riješio?
Kada dva različita poslodavca pošalju pozivnicu za testiranje s istim testom koji se rješava bez nadzora kamerom Vi možete iskoristiti stare rezultate testiranja unutar 6 mjeseci. Međutim, provjerite jeste li i tom poslodavcu odobrili da vidi Vaše rezultate testiranja, jer on ne može vidjeti rezultate vidljive drugim poslodavcima. Vi sami birate hoćete li ponovno rješavati test ili koristiti stare rezultate testiranja. Napomena: testove morate ponovo rješavati u slučaju kada poslodavac zahtjeva nadzor kamerom prilikom rješavanja testa.