Što je onboarding i kakav utjecaj ima na organizaciju i zaposlenike?

Na temelju životopisa, psihološkog testiranja i intervjua izabran je najprikladniji kandidat za posao. – Vrijeme je za idući korak! A to je onaj o kojem se prije manje pričalo i kojeg su tvrtke često (nepravedno!) zanemarivale. Riječ je o koraku koji se danas smatra jednim od najvažnijih organizacijskih faktora u cjelokupnom funkcioniranju zaposlenika. Taj ključni korak je uvođenje novog zaposlenika u posao i organizaciju, popularno zvan onboarding.

Sam pojam nastao je 1970-ih godina, a aktivno se počeo koristiti tek početkom ovog stoljeća. Početna definicija onboardinga podrazumijevala je učenje novog zaposlenika poslu i radnim zadacima, no danas ona obuhvaća mnogo više. Onboarding je mehanizam kroz koji se zaposlenika uvodi u posao i radne zadatke, u organizaciju i njenu kulturu i klimu. Kroz onboarding se novog zaposlenika upoznaje s timom i svim suradnicima, određuju radni ciljevi i olakšava prilagodba na radnu okolinu. Jednostavnije, to je proces integracije novog zaposlenika u novo okruženje organizacije i njene kulture.

Koje prednosti nudi onboarding?

Svaka tvrtka koja prakticira ovaj mehanizam radi to na svoj način, ovisno o vrsti posla kojom se bavi, strukturi i organizaciji. Međutim, ono što svaki onboarding program čini kvalitetnim je njegova strukturiranost i dosljednost. Bitno je da se novi zaposlenik osjeća dobrodošlim od samih svojih početaka u organizaciji. Prvo druženje sa suradnicima, paket dobrodošlice, raspored aktivnosti i zadataka, kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, dodjeljivanje mentora i prvi poslovni uspjesi – sve to zajedno doprinosi prilagodbi. U svijetu ljudskih resursa, nepisano pravilo glasi da onboarding traje barem prva 3 mjeseca. Međutim, istraživanja ukazuju na važnost cijele prve godine zaposlenja. Djelatnici čiji je onboarding podrazumijevao cijelu godinu po zaposlenju imaju 25% veću stopu zadržavanja u organizaciji, u odnosu na one s  onboardingom od nekoliko mjeseci. Ovakav efekt proizlazi iz pozitivnog utjecaja ovog procesa na produktivnost, prilagodbu, odnose sa suradnicima i cjelokupnu radnu atmosferu.

Kvalitetan onboarding nije samo lijep estetski dodatak organizaciji. Naprotiv, postojanje takvog programa može imati značajne pozitivne efekte kako za zaposlenika, tako i za organizaciju u cjelini.  Na prvom mjestu je povećana produktivnost. Studija Brandon Hall grupe utvrdila je da se produktivnost zaposlenika, uz snažan i kvalitetan onboarding može povećati za preko 70%. Uz to, stopa zadržavanja zaposlenika u organizaciji raste za 82%! Također, predanost zaposlenika koji su prošli kroz pozitivno iskustvo onboarding programa može se povećati 18 puta!

Glavnu riječ vodi motivacija zaposlenika

Ulaganje vremena i truda u početnu prilagodbu zaposlenika i učenje izrazito je važno. Ono, naime, vodi tome da vrlo brzo zaposlenik ima jasnu sliku o tome što sve čini njegov posao i što se od njega očekuje. To doprinosi osjećaju vrijednosti u okviru organizacije i motivaciji za što boljim radom. Uz postupan trening zaposlenika, nema ”praznog hoda” i time se njegova produktivnost može brže dovesti do optimalne razine. Ovakvim postupcima može se utjecati i na smanjenje početne anksioznosti i stresa koji se javljaju kod gotovo svake osobe koja dolazi na novi posao.

Početna ideja svakog onboarding procesa podrazumijeva jednu osobu u organizaciji koja će se posebno pobrinuti za novog zaposlenika. Najčešće je riječ o osobi koja ima sličan (ili isti) posao kao novi zaposlenik, a dovoljno iskustva i znanja. Tu osobu nazivamo mentorom/icom. Zaduženje mentora/ice bazirano je na prilagodbu i početne korake. Zaposleniku treba objasniti posao i zadatke te ga uvesti među druge članove tima. U početku je poželjno zajedno sa zaposlenikom postavljati kratkoročne i dugoročne ciljeve i nadgledati njihovo ispunjavanje. Sve je to uloga mentora! I, najvažnije – mentor/ica je ta osoba koja je prisutna za svako pitanje i nedoumicu koju novi zaposlenik može imati. Ovakav mentor popularno je nazvan ”onboarding buddy”.

Čak 87% organizacija slaže se u tome da imenovanje mentora može biti efikasno za ubrzavanje stručnosti i efikasnosti novog osoblja. A što kažu novi zaposlenici, oni koji su se barem jednom našli sa svojim mentorom u prva 3 mjeseca? Više od polovice njih, čak 56% izjavljuje da im je to uvelike pomoglo u prilagodbi novoj ulozi!

Koja je cijena lošeg onboardinga, ili čak nepostojanja istog?

Ono što nosi najveći dio cijene lošeg ili nepostojanja onboarding sustava u proces selekcije i regrutacije je stopa fluktuacije. Čak 20% zaposlenika odlazi s novog posla u prvih 45 dana zaposlenja. Cijena ovakve fluktuacije, odlaska zaposlenika iz organizacije i potrage za novim, procjenjuje se na raspon od 100 do 300% plaće zaposlenika koji je otišao!

Međutim, cijena se ne broji samo u novcu kojeg organizacija gubi na račun lošeg onboardinga. Zaposlenici koji nisu uvedeni u posao, ne znaju kako pravilno odraditi svoje zadaće. Oni ne poznaju suradnike s kojima rade i ne osjećaju se dijelom organizacije. Ako, uz to, nisu dovoljno motivirani za posao, samim je time njihova produktivnost vrlo niska. I ne samo to! Takvi zaposlenici često su nesretni i nezadovoljni, što može posredno utjecati i na produktivnost ostalih te na negativnu radnu atmosferu.

U konačnici, dobit kvalitetno provedenog onboardinga je dovoljan motivator da što više organizacija uključi ovaj program u svoje poslovanje. Prepoznali smo to i u Selekcija.hr. Provjerite kako, uz onboarding, dobiti sretnijeg i zadovoljnijeg zaposlenika i produktivnu, motiviranu osobu koja će kvalitetno raditi svoj posao. Doprinos organizaciji pritom sigurno neće izostati.

piše: psihologinja Paola Sturnela

Literatura:

https://www.opm.gov/WIKI/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Getting_On_Board__A_Model_for_Integrating_and_Engaging_New_Employees-%5b2008.05.12%5d.pdf

https://b2b-assets.glassdoor.com/the-true-cost-of-a-bad-hire.pdf

https://hbr.org/2015/03/technology-can-save-onboarding-from-itself

https://www.pagepersonnel.com.au/advice/career-and-management/career-progression/why-effective-onboarding-process-more-important-you

https://www.saplinghr.com/10-employee-onboarding-statistics-you-must-know-in-2022