Pitanje o plaći – nije škakljivo pitanje na intervjuu za posao

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Postoji velika vjerojatnost da će vam potencijalni poslodavac postaviti pitanje o plaći. Za početak je važno da vi, kao kandidat, ne inicirate diskusiju o plaći. Pogotovo ne na uvodnom intervjuu! Kao i za većinu stvari u životu, i ovdje je bitan „timing“. Treba znati kad je pravi trenutak da se ta tema otvori. Ako vi u startu postavite to pitanje, možete ostaviti dojam da vam je novac jedini motiv dolaska. Jedan takav početak razgovora može automatski umanjiti vjerojatnost dobivanja posla. Budite strpljivi.

Ako vas poslodavac pita „Koliku plaću očekujete?“, odmah tijekom prvog intervjua, slobodno odgovorite kakva su vaša očekivanja, ako smatrate da su umjerena.

U slučaju da niste sigurni, dodano se informirajte. Recite da želite saznati nešto više o odgovornostima i zaduženjima tog radnog mjesta prije konkretnog razgovora o plaći. Ako se bojite da ćete reći premalo ili previše, najbolje je odgovoriti rasponom plaće. Probajte pretpostaviti koliki taj raspon može biti. Uzmite, pritom, u obzir ono što znate o tvrtki, prosječne plaće za to konkretno radno mjesto, ali i svoje osobne značajke. Primjerice, razlika je ako ste pripravnik i ako imate iskustva na sličnim poslovima. Bitna je, naravno, i razina odgovornosti pozicije o kojoj se radi.

Pregovaranje o plaći se može otegnuti ovisno o vještini pregovaranja i kandidata i intervjuera. Jedna od mogućnosti kandidata je da do samog kraja ne kaže svoja očekivanja o visini plaće. I to je mogućnost, ali je ne preporučujemo! Zašto? – Često se znalo dogoditi da se kandidata s tvrdoglavim stavom, baš zbog stava, isključilo iz natjecanja za radno mjesto. Naime, poslodavci ne žele narušiti sustav plaća kod postojećih zaposlenika. Uz to, ponekad žele vidjeti koliko su kandidati “s obje noge na zemlji”. To znači i da ih neće isključiti ako navedu umjerenu početnu plaću i kasnija očekivanja koja mogu biti puno viša…

Istraživanja pokazuju da je za vrijeme intervjua važno „zrcalno oponašati“ intervjuera. Što to uopće znači? Izgleda da ako kandidat prati ponašanje intervjuera, samim time može pridonijeti stvaranju bolje atmosfere. Drugim riječima, ako uskladi svoje ponašanje s ponašanjem intervjuera, veća je vjerojatnost da će intervjueru biti ugodnije. To može pridonijeti stvaranju pozitivnog dojma o kandidatu te ga istaknuti od ostalih u očima intervjuera. U konačnici, možda će ovo potaknuti i samu odluku o zaposlenju. Ako na ustrajanje u pregovaranju gledamo kao na imitiranje ponašanja intervjuera, analogija je jasna.

A što ako ste nezadovoljni ponuđenom početnom plaćom?

Ako vam je poslodavac ponudio premalu plaću u odnosu na ono što bi bilo realno, nemojte odmah burno reagirati. Provjerite postoji li mogućnost napredovanja i može li se dogovoriti plan rasta plaće. Ponekad poslodavcima nije problem isplatiti veću plaću. Treba imati na umu i da može biti nezgodno ako početnik dođe s puno većom plaćom u dobro uhodani sustav zadovoljnih radnika. Dakle, možda samo inicijalno, za 1-2 prva mjeseca morate prihvatiti nižu plaću.

Poslodavci rijetko korektne i radišne djelatnike ostavljaju na početnoj plaći. Obično su svjesni da ih konkurencija može preoteti, ako su radnici nezadovoljni. Stoga, nemojte previše brinuti o plaći u samome početku, pogotovo ako se svojim radom možete dokazati i postati nezamjenjivi. Jedan od načina da postanete nezamjenjivi jest upravo kroz kvalitetan i predan rad. Svojim pozitivnim stavom prema radu, proaktivnošću i stavljanjem firme u prvi plan, a ne naglašavanjem isključivo svojih potreba, možete zadobiti povjerenje poslodavca.

Rijetko se ostvari najveći strah svih kandidata, a to je da primanja ostanu “zacementirana” na niskoj razini dugo vremena. Može biti korisno raspitati se kod ostalih zaposlenika. Ali, budite na oprezu! – Ponekad se dogodi da vizija doprinosa tvrtki pa onda i vizija napredovanja nisu jednake kod radnika i poslodavca.