Proces zapošljavanja: Time-to-hire

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Proces zapošljavanja: TIME-TO-HIRE

Time-to-hire

Time-to-hire je jedna od najvažnijih i najčešće korištenih metrika za selekciju i zapošljavanje kandidata. Time-to-hire mjeri koliko brzo pojedina organizacija može odabrati i zaposliti najboljeg kandidata. Ključna je u ljudskim resursima jer mjeri vrijeme koje je prošlo od trenutka kad se kandidat prijavio za posao ili je kontaktiran od strane tvrtke,  do onoga trenutka kad je kandidat prihvatio posao. Na taj način, osobe zaposlene u ljudskim resursima koje prate vrijeme provedeno u procesu selekcije kandidata, mogu kontrolirati neefikasnosti koje se događaju u procesu zapošljavanja. Korištenjem Time-to-hire mjere, neefikasnosti mogu biti uklonjene te se može povećati produktivnost organizacije. Metrika Time-to-hire je najčešće korištena tehnika koju koristi oko 50% radnih organizacija pri odabiru kandidata za posao.

Pod sintagmom „metrike za selekciju i zapošljavanje“ govori se o mjerama koje se koriste za praćenje uspješnosti zapošljavanja. Pomažu evaluirati proces selekcije kandidata te utvrditi biraju li se prave osobe za određeno radno mjesto.

Zašto je bitno mjeriti Time-to-hire?

Zato što u svakoj radnoj organizaciji postoji prostor za napredak. Ne postoji proces selekcije koji je savršen. Time-to-hire pomaže identificirati slabe točke u procesu selekcije te poboljšava selekciju prijavljenih kandidata. Duge i spore selekcije zaposlenika koštaju organizacije više novca, ali i mogućnost gubitka dobrih kandidata. Prema nekim istraživanjima, 86% organizacija koje su koristile sofver za selekciju zaposlenika, zadovoljnije su brzinom selekcije i odabirom kandidata. Softver za selekciju ima mnoštvo značajki i prednosti koje pomažu organizacijama brže odabrati kvalitetnog kandidata. Pet najvažnijih razloga zbog kojih je dobro imati softver za selekciju zaposlenika su:

  1. Automatizacija prikupljanja svih prijava na jednom mjestu

    Softver ima opciju brze objave natječaja na većini relevantnih portala za zapošljavanje i prikupljanje svih prijava na jednom mjestu, sa svim privitcima i procjenama.

  2. Analiza podataka

    Automatsko praćenje i mjerenje Time-to-hire; olakšava uvid u vrijeme neophodno za popunjavanje radnog mjesta.

  3. Automatizacija e-mailova

    Softver ima pripremljeni (ready to use) e-mail predložak koji se može personalizirati i poslati grupno kandidatima koji su se prijavili za posao.

  4. Automatizacija testiranja i video intervjua

    U softveru postoji opcija za automatsko slanje pristupnih podataka za testiranje ili pitanja za video intervjue; doslovno nekoliko sekundi nakon prijave kandidata na natječaj!

  5. Automatizacija planiranja klasičnih intervjua

    Mogu se slati automatizirane e-mail poruke kandidatima sa podacima kada se organizirao razgovor za posao.

  6. Pregledavanje životopisa

    Jednom kada se kandidati prijave na određeno radno mjesto, svi životopisi su na jednom mjestu.

  7. Deaktiviranje neprikladnih kandidata

    Uvidom u životopise i rezultate testiranja lako je deaktivirati neprikladne ili manje kvalificirane kandidate i na taj način lakše upravljati kandidatima koji su najprikladniji za uvjete iz natječaja.

Time-to-hire daje odgovore na pitanja:

  1. Koliko je vremena potrebno za pronalazak pravoga kandidata?

Ako je proces selekcije spor, tvrtka gubi mogućnost zapošljavanja kvalitetnih kandidata koji se imaju prilike zaposliti u drugim organizacijama. U takvim slučajevima, brza selekcija zaposlenika može samo pomoći da kvalitetni kandidati ostanu zainteresirani za (Vašu) organizaciju. U današnje vrijeme čak 57% kandidata izgubi interes za oglašeni posao ako je selekcija od strane organizacije spora i duga. Zato je bitno znati koliko dugo je potrebno za zaposliti dobrog kandidata.

  1. Koliko je potrebno da kandidat prođe kroz različite razine selekcijskog postupka?

Selekcijski postupak može biti podijeljen u više razina: životopisi, testiranja, telefonski intervjui, intervjui licem u lice, itd. Da bi se lakše mjerilo Time-to-hire, dobro je odrediti koliko je vremena potrebno da kandidat prođe svaku razinu u procesu selekcije.

  1. Koliko će vremena biti potrebno sljedeći put kad se bude tražio kvalitetni kandidat za istu poziciju?

Praćenjem koliko je vremena potrebno za određenu poziciju i/ili za druge pozicije u organizaciji, imat ćete više uvida u vrijeme potrebno za zapošljavanje zamjena.

Bitno je razlikovati potrebno vrijeme pronalaska kvalitetnog kandidata uzimajući u obzir vrstu posla koja se traži. Neka radna mjesta je jednostavnije popuniti, dok se za neka radna mjesta treba više potruditi i duže tražiti najprikladnije kandidate. Ovisno o postavljenim uvjetima, traženim kompetencijama te broju kandidata na tržištu, količina potrošenog vremena može varirati. Zato je dobro utvrditi koliko se ranije treba početi tražiti kandidate i za koje pozicije treba najviše vremena.

Najbolji načini kako uspješno mjeriti Time-to-hire

Ove točke bi bilo dobro provjeriti svaki put prilikom traženja kandidata za posao:

  • Koliko trenutno trošite vremena za popunjavanje radnih mjesta s najvećom stopom fluktuacije, a koliko za one pozicije s najmanjom stopom fluktuacije?
  • Koliko vremena trošite po etapama odabira kandidata (npr. testovi, intervju…itd)?
  • Koliko ste brzi u pronalaženju kandidata u usporedbi sa konkurencijom i/ili industrijom
  • Koliko je dana potrebno od konačnog odabira kandidata do ponude zaposlenja?

Da bi metrika Time-to-hire bila što uspješnija, važno je da se Time-to-hire mjeri svaki put na isti način. Uvijek treba započeti i prestati mjeriti vrijeme od istog trenutka na svakom selekcijskom postupku.

Time-to-hire VS Time-to-fill

Time-to-hire i Time-to-fill su dva različita načina mjerenja vremena potrošenog na selekciju kandidata. Time-to-fill mjeri vrijeme od oglašavanja oglasa, dok time-to-hire mjeri vrijeme od ulaska kandidata u selekcijski postupak. Kada bi organizacija koristila obje metrike za zapošljavanje, imala bi najbolji uvid u proces pronalaska kandidata za traženi posao.

time-to-hire time-to-fillZaključak o Time-to-Hire

Mjerenje Time-to-hire je odličan način da se što efikasnije zaposli najbolja osoba na radnom mjestu. To je metrika koja vam daje odlične uvide u dobre i loše dijelove vaše selekcije zaposlenika.

Moderni selekcijski softver je najbolji način da se što efikasnije i što brže pronađu kandidati. U Hrvatskoj, jedan od najmodernijih selekcijskih softvera je Selekcija.hr, platforma koja uz brzo oglašavanje (na više različitih web-portala za zapošljavanje) ima i  prijavu na posao preko linka i prikupljanja kandidata na jednom mjestu uz koje je vidljiv životopis kandidata. Ujedno, kandidati mogu riješiti i psihološka testiranja (po Vašoj želji) tako da imate bolji uvid u kandidatova radna ponašanja i vrijednosti. Kao što je već navedeno, softver pruža automatizirane pozivnice za testiranja, grupne i individualizirane poruke i zahvalnice. Uz ovako olakšanu selekciju, počnite mjeriti vrijeme korištenjem metrike Time-to-hire i unaprijedite svoju organizaciju!