COVID-19 i digitalizacija

covid-19 digitalizacija

COVID-19 I DIGITALIZACIJA

Početkom 2020. šokirala nas je pandemija COVID-19. Sa sobom je donijela promjene na koje se još prilagođavamo. Stručnjaci, pritom, u cilju zaštite zdravlja, sve više naglašavaju važnost samoizolacije. Pokreću se kampanje s ciljem poticanja ljudi na društveno odgovorno ponašanje – ostanak doma. Gradske ulice sve više nalikuju prizorima iz filmova. Rijetki ljudi, s maskama na licima, održavaju distancu i bježe od kontakta.

Naravno, odrazilo se na svim sferama života. I iako se možda čini da je svijet stao, ipak se kreće. Pogođeni pandemijom koja nas tjera na izolaciju, oslanjamo se, više nego ikad, na digitalnu tehnologiju. Fizičke kontakte možda jesmo sveli na minimum, ali socijalne održavamo na društvenim mrežama. Razgovori su sve više „online”, druženja su virtualna. I organizacije se, balasnirajući između održavanja posla s jedne strane i zdravlja i sigurnosti zaposlenika s druge, prilagođavaju radu od doma. Poslovni sastanci više nisu u uredu, ali se, zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, i dalje održavaju. Online komunikacija, video intervju i virtualni način rada sve više postaju dio organizacijskog svijeta. Digitalizacija društva uz COVID-19, čini se, dobiva još malo na važnosti.

Posao, digitalizacija i COVID-19

Naravno, pandemija COVID-19 prouzrokovala je i promjene na tržištu rada. S jedne strane, brojna radna mjesta su izgubljena. Dio poslova se odgađa ili prekida. U pojedinim industrijama i organizacijama pogođenima krizom nema potrebe za radnicima jer je sve stalo. S druge pak strane, postoje i tvrtke čije poslovanje COVID-19 nije ugrozio. Gotovo sve se prebacuje u digitalni, „online” oblik, od kupovine i online narudžbi do poslovnih sastanaka i zabave. U nekim organizacijama, stoga, raste potražnja za radnom snagom. U prehrambenim industrijama, prodaji, dostavi ili farmaciji, na primjer, prilagođavanje novonastaloj situaciji podrazumijeva odgovor na porast potražnje. Amazon je, recimo, uslijed povećanja online kupovine, nedavno objavio potrebu za 100.000 novih zaposlenika u SAD-u. Pritom naglašavaju svoje poslovne zahtjeve.

Drugim riječima, iako COVID-19 ostavlja traga na načinu poslovanja, budući poslovni uspjesi i dalje ovise o određenim ključnim pozicijama i kvalitetnim radnicima. Posao se ne može obaviti bez radne snage. U vremenu pandemije i krize, možda i više nego prije, poželjni poslovni ishodi ovise o ljudskim potencijalima.
Jasno, pandemija narušava dosadašnju radnu rutinu i mijenja potrebe tržišta rada. Ipak, život ide dalje i poslovanje se nastavlja. Tvrtke se, generalno, suočavaju s krizom, ali i prilagođavaju na nju. Sve više se traže digitalna rješenja. Crpe se resursi modernog doba. Digitalizacija postaje neizostavan aspekt gotovo svakog poslovanja. Online okruženje sve se više veže uz profesionalni svijet. Promjene nastupaju kako u načinu obavljanja posla, tako i u samom zapošljavaju novih radnika.

Zapošljavanje u doba COVID-19

Iako budućnost tržišta rada ostaje nepredvidiva, jedno je sigurno: zapošljavanje definitivno više nije isto. Zamislite samo sebe u situaciji HR stručnjaka. Kako biste Vi proveli selekcijski postupak u sred pandemije i krize COVID-19? Kako biste obavili intervju, dok Vam iz svih medija naglašavaju nužnost fizičke distance među ljudima? Kako biste testirali kandidate? Biste li se rukovali, dok i Vama i kandidatima negdje u pozadini zvone upute stručnjaka da to ne činite? Koliko biste kandidata uopće pozvali u uži selekcijski krug?

Razmislite… Postoje li jednostavnija rješenja? Mora li zapošljavanje u doba COVID-19 stvarno biti toliko izazovno? Budući da su, dakle, i u poslovnom kontekstu nastojanja usmjerena na sprečavanje širenja bolesti COVID-19, fizički kontakt se izbjegava gdje god je to moguće. Brojne se tvrtke, stoga, okreću novim načinima zapošljavanja. Beskontaktna selekcija postaje sve popularnija! Sve što se može obaviti online, radi se online. Tako je sigurnije. Amazon, Google, Twitter i Ford, samo su neke od tvrtki koje se oslanjaju na digitalna rješenja i u zapošljavanju. Naime, kao odgovor na pandemiju COVID-19, već se pri zapošljavanju okreću video intervjuima i online procjeni svojih kandidata. Zašto ne biste i vi?

Budući da se u brojnim organizacijama posao do daljnjega odvija iz kućne atmosfere, HR stručnjake sve više zanima digitalizacija. Platforme prilagođene online procjeni i intervjuima ono su što traže. U ovim teškim i izazovnim vremenima, olakšavaju im poslovanje.
Kvalitetna procjena kandidata, naravno, ima direktne implikacije na kvalitetu zapošljavanja, o čemu dalje ovise poslovni ishodi i radna učinkovitost. Pa iako je kriza uzdrmala poslovni svijet, nije sve stalo. Kao što su i brojne druge krize prošle, proći će i ova. Posao ide dalje, ali zahtijeva prilagodbu. Srećom, digitalizacija ju olakšava.

I u vremenu pandemije COVID-19, moguće je zadržati visoke standarde pri zapošljavanju. Radnici su doma. Možda je baš sad pravo vrijeme da ih nađete i procijenite! Testirajte ih sa sigurne udaljenosti! Procijenite njihove osobine ličnosti, kognitivne kapacitete, radne vrijednosti i stilove, ne izlažući, istovremeno, ni sebe ni njih potencijalnim virusnim prijetnjama. Upoznajte svoje kandidate iz sigurne zone. Jesu li pouzdani i odgovorni? Kako pristupaju radu? Kako reagiraju na stresne situacije? Što smatraju svojim vrlinama i snagama? Na kojim područjima još trebaju raditi? Sva ta pitanja mogu se odgovoriti i bez fizičkog kontakta.

Dopustite svojim kandidatima da se predstave u sigurnom, online okruženju. Kvalitetna, jednostavna, sigurna i zdravstveno prihvatljiva selekcija u ovom modernom dobu podrazumijeva korištenje online resursa i oslanjanje na digitalna rješenja. Selekcija „na daljinu”, iz sigurnosti doma, bez fizičkog kontakta s drugima, prilika je za održavanje kvalitetnog zapošljavanja. Kriza, iako teška i stresna, također, lakše prolazi ako ju shvatimo kao izazov i priliku za rast. Možda je vrijeme za jednostavnija, digitalna rješenja i prelazak na online zapošljavanje.

Selekcija.hr ostaje doma, ostanite i Vi! Ali, ne prekidajte posao. Nemojte dopustiti da u vašoj tvrtki stane sve. Ne dajte da Vam kvalitetan odabir kandidata padne u drugi plan. Pouzdano procijenite buduće zaposlenike, čak i u ovakvim okolnostima. Za Vas smo razvili sustav koji olakšava regrutaciju. Sve je online, od prijave do testiranja i video intervjua! Siguran je, i za vas i za kandidate!

Literatura:

https://www.ico.li/how-the-coronavirus-could-push-digitalization/
https://www.cnbc.com/2020/03/20/how-coronavirus-is-impacting-job-seekers.html
https://econsultancy.com/coronavirus-major-brands-delaying-investment-digital-transformation-bring-forward/