Pitanja za selekcijski intervju

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

pitanja za selekcijski intervjuNavedena su neka od pitanja za selekcijski intervju odnosno pitanja kandidate koje poslodavci mogu koristiti u selekcijskom intervjuu. Može ih se koristiti u identičnom formatu, za generiranje/ kreiranje novih pitanja ili kao podsjetnik. Bez obaveze. Međutim, nije dobro pretjerivati s velikim brojem pitanja, a ponekad je bolje uopće ne pitati nego pitati i ne znati što s dobivenim odgovorom. Obično procjenjujemo motivaciju, osobnost, stavove te komunikacijske vještine i eventualnu usklađenost s timom, odnosno kolegama. Sve u cilju procjene uspješnosti na radnom mjestu.

Pitanja

  1. Recite nam nešto o sebi…u 2-3 minute
  2. Kako biste sebe opisali kao ličnost / osobu?
  3. Što bi vaši prijatelji rekli o vama? A što roditelji?
  4. Koje su vaše dobre / jake osobine?
  5. Koje su vaše loše osobine / osobine na kojima trebate još poraditi?
  6. Što možete reći o bivšim suradnicima?
  7. Zamislite da se ne slažete s kolegom / kolegama oko podjele rada (u kojem ovisite jedno o drugom)? Kako biste riješili tu situaciju?
  8. Navedite neke primjere uspješno dovršenih poslova/ projekata
  9. Što znate o našoj tvrtki? Što znate o poziciji za koju se natječete?
  10. Kakav bi po vama trebao biti idealan šef? Kakav biste šef / vlasnik / poslodavac bili vi (u idealnim uvjetima)?
  11. Jeste li se ikada suočili s velikim problemom, konfliktom i ako jeste – kako ste ga riješili?
  12. Opišite nam malo vašu najozbiljniju pogrešku na prethodnom radnom mjestu? Razlog pogreške? Kako ste ispravili pogrešku? Jeste li možda (kasnije, razmišljajući…) našli bolja rješenja za izlaz iz te situacije?
  13. Kako bi izgledao vaš idealan posao?
  14. Volite li više timske ili individualne poslove?
  15. Vaši kratkoročni i dugoročni ciljevi? ili:Vaši planovi za iduće 2 / 3 / 5 godina?
  16. Posjedujete li neke preporuke, nagrade, priznanja ili svjedodžbe o završenim tečajevima? Možemo li ih provjeriti?
  17. Kako definirate uspjeh?
  18. Što bi za vas značilo da ste uspjeli u životu? Što bi se dogodilo da dobijete na lotu?
  19. Što vam je na poslu najvažnije? A što najmanje?
  20. Vaši hobiji?

i na kraju:

  • Postoji li još nešto što bismo trebali znati o vama, a nismo vas pitali?
  • Imate li vi neka pitanja, …zanima li vas još nešto?

NAPOMENE:

  1.  Opće i specifične sposobnosti te crte ličnosti provjeravaju se znanstveno utemeljenim psihološkim testovima koje mogu primjenjivati samo ovlašteni psiholozi. Kontaktirajte psihologa.
  2. Treba voditi računa i o pitanjima koja se ne smiju postavljati na razgovoru za posao jer  Zakon o radu (pročišćeni tekst – NN 137/04), u članku 2. (st.1) propisuje :

“Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje i osobe koja se zaposli (radnik, namještenik, službenik ili drugi radnik (u daljnjem tekstu: radnik) na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnoga stanja, po­ro­dičnih obveza, dobi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvje­re­nja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođe­nja, društvenog položaja, članstva ili nečlanstva u političkoj stran­ci, članstva ili nečlanstva u sindikatu te tjelesnih ili duševnih poteškoća.”