Tajne HR profesionalaca koje treba znati prije razgovora za posao!

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

“…neki menadžeri ne žele zaposliti ljude s malom djecom, a kako je to već pitanje diskriminacije u zapošljavanju (kažnjivo po zakonu!), do informacija pokušavaju doći na različite načine…”

“Većina tvrtki koristi automatizirane softvere za pretraživanje ključnih riječi u životopisima. Tajna uspjeha sastoji se u tome da pretražite ključne riječi iz oglasa ili opisa posla i umetnete ih u svoju aplikaciju…”

Što trebate znati o prijavama za posao?

1.

“Ako ste nezaposleni više od 6 mjeseci, niste nam baš zanimljivi. Pretpostavljamo da ste prošli kroz više natječaja različitih tvrtki kojima također niste zanimljivi pa ni mi ne želimo imati posla s vama”,kaže Cynthia Shapiro, jedna od izvršnih direktorica u ljudskim resursima i autorica knjige:  Corporate Confidential: 50 Secrets Your Company Doesn’t Want You to Know, SAD.

2.

“Procjenjivat ćemo vas na osnovi vaše e-mail adrese, pogotovo ukoliko zvuči neprikladno kao npr.:volimpiti@gmail.com ili mala-mackica@gmail.com” – navodi Rich DeMatteo, specijalist odabira i selekcije kadrova iz Philadelphije, SAD.

3.

“Ljudi pretpostavljaju da netko čita njihove molbe /uvodna pisma. Ja već 11 godina nisam pročitao niti jedno!” navodi direktor ljudskih resursa u jednoj financijskoj agenciji, SAD. (op.a.posta: ne odnosi se na životopise!)

4.

“Ukoliko tražite posao, a trenutno ste u 50-tim ili 60-tim godinama, nemojte u životopisu navoditi datum kada ste maturirali”, navodi HR specijalist iz Sjeverne Karoline, SAD.

5.

“Postoji mit među kandidatima da životopis ne smije biti duži od jedne stranice. Onda kandidati stavljaju jako sitne fontove, a to nitko ne želi  čitati.”- navodi direktor ljudskih resursa u jednoj financijskoj agenciji, SAD.

6.

“Ja uvijek čitam životopise od dna prema vrhu i nemam problem s čitanjem životopisa na dvije stranice. Ali tri stranice su već previše…” navodi Sharlyn Lauby, konzultant u ljudskim resursima iz Floride, SAD.

7.

“Većina tvrtki koristi automatizirane softvere koji pretražuju ključne riječi u životopisima. Tajna uspjeha sastoji se u tome da pretražite ključne riječi iz oglasa ili opisa posla i umetnete ih u svoju aplikaciju; molbu i životopis! Što imate više slaganja ključnih riječi iz oglasa ili opisa posla u vašem životopisu, veća je vjerojatnost da će vašu prijavu pogledati stvarna, živa osoba, a time je veća vjerojatnost da ćete biti pozvani u uži krug!” – navodi Chris Ferdinandi, stručnjak u ljudskim potencijalima iz Bostona, SAD.

8.

“U  životopisima su boje nepotrebne. Smiješno mi je ili imam osjećaj da mi se bojama žele dodvoravati…“ prema navodima Rich DeMattea, specijalista odabira i selekcije kandidata iz Philadelphije, SAD.

9.

“Ukoliko želite dobiti posao iz natječaja, obično je najbolji način u potpunosti pokušati izbjeći službu ljudskih resursa. Pokušajte pronaći poznatu osobu u toj tvrtki ili otiđite ravno do osobe koja je odgovorna za zapošljavanje”–Shauna Moerke, administratorica u ljudskim resursima i vlasnica bloga: hrminion.com, SAD.

Tajne o razgovorima za posao:

10.

“Zapanjujuće je kada kandidati dođu na intervju za posao i postave pitanje: “Možete li mi reći nešto o vašoj tvrtki?”Kandidati, budite ozbiljni, postoji internet, interesirajte se malo!”- kaže specijalist za ljudske resurse iz New Yorka, SAD.

11.

“Veliki broj menadžera ne želi zaposliti ljude s malom djecom, a kako se  takve stvari ne pitaju zbog diskriminacije (kod nas zabranjuje Zakon o radu!), do informacija pokušavaju doći na različite načine. Na primjer, jedna poslodavka koja nema djece, dosjetila se na radni stol postaviti sliku dvoje krasne dječice, okrenutu prema kandidatima, u nadi da će kandidati sami potaknuti priču o djeci i na taj način  doznati imaju li djece i njihovu dob. Drugi je pak poslodavac inzistirao da kandidate za posao otprati do auta, što je lijepa gesta, ali ne ako je motiviran usput provjeriti imaju li kandidati u automobilu sjedalicu za djecu!” – prema navodimaCynthije Shapiro, jedne od izvršnih direktorica u ljudskim resursima , koja je ujedno i autorica knjige:  Corporate Confidential: 50 Secrets Your Company Doesn’t Want You to Know, SAD.

12.

“Svakako da je teže dobiti posao ukoliko imate višak kilograma. Menadžeri koji zapošljavaju skloni su brzim procjenama na osnovi stereotipa. Na taj način oni se poistovjećuju s likom Georga Clooneya u filmu “Up in the air”, a taj lik otvoreno navodi da je sklon stereotipima: “…Jer je tako brže…”,navodi Suzanne Lucas, bivša izvršna direktorica u ljudskim resursima, SAD i “Evil HR lady” na bnet.com-u.

13.

“Jednom sam imala voditelja sektora zapošljavanja koji je odbio zaposliti žensku osobu jer je na razgovoru za posao pričala koliko često odlazi u crkvu. Naime, prema zahtjevima radnog mjesta trebala je biti dežurna (na poziv) tijekom jednog vikenda mjesečno, a voditelj je smatrao da će je vjerske dužnosti u tome omesti. Drugi pak kandidat nije zaposlen jer je voditelj smatrao da mu automobil nije baš lijep”- navodi specijalist za ljudske potencijale iz Sjeverne Karoline, SAD.

14.

“Ako imate slab stisak ruke, o tome ću napraviti bilješku…” navodi stručnjak za kadroviranje u tvrtki koja je specijalizirana za prodaju medicinske opreme, SAD.

15.

“Ako ste kandidat za posao, a menadžer koji vas procjenjuje 30 minuta priča o sebi ili svome automobilu, pustite ga, neka priča… Jer kada izađe s intervjua reći će da ste odličan kandidat s kojim je bilo jako ugodno!” – kaže Kris Dunn, glavni specijalist za ljudske resurse u tvrtki Kinetix i kolumnist na hrcapitalist-u.

16.

“Nemojte samo stišati telefon kada pristupate razgovoru za posao, potpuno ga ugasite!”savjetuje Sharlyn Lauby, konzultant u ljudskim resursima iz Floride, SAD.

Stvari koje trebate znati o pregovorima za plaću!

17.

“Svi vi mislite da ste krasni i da zaslužujete veću plaću, ali mi u ljudskim resursima znamo istinu. A istina je da velik broj kandidata nije baš toliko dobar na svojim poslovima, a definitivno nije toliko dobar koliko misli da jeste!” – tvrdi jedna HR specijalistkinja iz SAD-a.

18.

“Kada se pregovara o plaći, neke tvrtke već na prvom razgovoru za posao pokušavaju definirati gornju i donju granicu plaće pa vas pitaju je li vam prihvatljiv neki niži raspon plaće. Ukoliko prihvatite, znaju da vas kasnije mogu imati (uz male varijacije) u tome rasponu – kojeg su postavili gotovo kao preduvjet već u preliminarnim razgovorima.”- prema navodima Bena Eubanksa, HR stručnjaka iz Alabame, SAD.

19.

“Jednom sam gotovo zaposlio osobu čija je majka smatrala da njezina kćer zaslužuje više pa me ona – majka pozvala na nove pregovore o plaći! U ovakvoj situaciji postoje dva problema. Kao prvo, ne mogu pregovarati s posrednicima, a kao drugo – hej, pa to je vaša majka!!!  Pomislio sam da sanjam, alil kad sam shvatio da me to sasvim ozbiljno nazvala majka osobe koju sam namjeravao zaposliti, u istom trenutku povukao sam ponudu!” – navodi HR profesionalac iz New Yorka, SAD.

Izvor: internet