Razgovor za posao: još malo savjeta za uspjeh

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Često se pitate kako se dobro pripremiti prije razgovora za posao ili, koji je recept za uspješan intervju? U ovom članku navedeno je 10 činjenica koje treba imati na umu i nikada na razgovoru za posao ne reći takve stvari!!

intervju za posao

1. Kolika će mi biti plaća?

Neki ljudi postave ovo pitanje na samom početku intervjua, čak i prije prvog pitanja intervjuera. Time ostavljaju dojam osobe kojoj je jedino novac važan. U pravilu o plaćama se ne raspravlja tijekom prvog intervjua. Moguće je da intervjuer otvori tu temu i za to treba biti spreman. Naime, klasično pitanje koje poslodavac postavlja kandidatu na prvom intervjuu je koliku plaću očekuje ili želi. Zato treba imati spreman odgovor. Preporuča se na to odgovoriti rasponom, a ne konkretnim iznosom. Dobro je i prethodno istražiti kolike su prosječne plaće za posao za koji ste na razgovoru kako biste osigurali da je raspon koji ćete navesti realan. Važno je zapamtiti da nakon uspješno odrađenog intervjua (dakle, kad vam tvrtka ponudi posao) ako vam plaća ne odgovara, možete odustati, ali prije nego što vam ponudi posao, poslodavac može odustati od vas.

2. Čime se bavi vaša tvrtka?

Ni pod kojim uvjetima se nemojte dovesti u situaciju da postavite ovo pitanje!! Obavezno istražite informacije o tvrtki u koju ste pozvani na razgovor za posao. U vrijeme Interneta to ne bi trebalo biti teško, a ako intervjuer od vas čuje nešto slično ovome, to mu može govoriti puno o vama – može to protumačiti kao nedostatak motivacije za rad u toj tvrtki ili vas radi toga može doživjeti kao nesnalažljivu osobu kojoj zapravo u toj tvrtki nije ni mjesto ili kao osobu koja u današnjem svijetu možda uopće ne koristi Internet te i radi toga potpuno pogrešnu za to radno mjesto!!

3. Ne pričajte u žargonu i dijalektom tijekom intervjua za posao.

Razgovor za posao je formalni razgovor koji pretpostavlja pričanje književnim jezikom, a ne ležerna konverzacija s prijateljem na ulici ili u kafiću. Ograničen je vremenski (uglavnom) i vrijeme predviđeno za intervju ne treba tratiti na to da intervjuer shvati o čemu vi pričate. Svejedno, ako i shvaća o čemu pričate, korištenjem žargona i dijalekta ponašate se pretjerano opušteno i intervjuer vas možda neće doživjeti kao ozbiljnog kandidata za posao.

4. Što možete učiniti za mene – koje su prednosti radnog mjesta (praznici, napredovanja ili bonusi)?

Na prvom razgovoru za posao kandidat treba prezentirati što on može napraviti za tvrtku – kako može svojim znanjem, sposobnostima i vještinama pridonijeti uspjehu tvrtke. Moguće je da će intervjuer otvoriti ovu temu i tad možete saznati što vas zanima, ali iniciranjem toga ostavljate dojam sebične osobe.

5. Nemojte biti vulgarni i nemojte psovati!!

Nikada nemojte biti prosti dok se odrađujete razgovor za posao!!

6. Ne služite se stereotipima.

Nemojte ljude etiketirati spolom, narodnošću, rasom, seksualnom orijentacijom, invaliditetom, vjerom ili ičim sličnim.

7. Nemojte kritizirati nijednog prethodnog poslodavca.

Ako pričate ružno o prošlom poslodavcu, intervjuer će pomisliti da ćete tako pričati i o ovom novom ako ikad napustite tvrtku. Ako vas na intervjuu pitaju zašto ste otišli s prošlog posla, nemojte kriviti bivšeg poslodavca. Mogli biste ostaviti dojam osobe koja nije lojalna. Recite da ste htjeli novu priliku za napredak i ispunjenje svojih potencijala.

8. Ako vas se pita imate li koje pitanje, nemojte reći „Ne.“

Ako kažete da nemate nikakvo pitanje, ostavljate dojam osobe koja baš i nije zainteresirana za posao. Pripremite nekoliko pitanja nakon što istražite tvrtku na Internetu prije samog dolaska na razgovor za posao.

9. Nemojte lagati.

Preporuka je da se ni u životopisu ne navode laži jer ih je na intervjuu moguće provjeriti. Nastavite i na intervjuu govoriti istinu – izbjegnite neugodnu situaciju.

10. Izbjegnite klišeje!

Ako trebate navesti svoje slabosti/mane, nemojte odgovarati klišejima („Ja sam perfekcionist.“, „Moja najveća slabost je zapravo i moja najveća mana.“ i slično).

I na kraju, ako vas se pita da kažete nešto o sebi, nemojte govoriti nevažne osobne informacije. Predstavite se u svjetlu vaših akademskih i profesionalnih postignuća, interesa i aspiracija.

Nemojte kasniti, odjenite se prikladno, pripazite kako se ponašate i kakvu poruku vaša neverbalna komunikacija odašilja – izbjegavanje kontakata očima, slab stisak ruke ili način na koji sjedite mogu loše utjecati na vašu samoprezentaciju. Nemojte prekidati intervjuera – dozvolite mu da postavi pitanje prije nego započnete odgovarati. Nemojte da vam pažnja odluta – ostanite sabrani i koncentrirani tijekom cijelog intervjua.

Po završetku intervjua zahvalite na prilici, kažite da ste zainteresirani za posao i pitajte koji je idući korak.

Ako i ne dobijete posao, odlasci na intervjue su odlična vježba za onaj intervju koji će rezultirati uspjehom. Iz svakog intervjua za posao moguće je učiti – uočite greške koje ste napravili i radite na njima kako biste na idućem razgovoru za posao briljirali.

piše: Ana Zlatar, psihologinja.