Kako se pripremiti za psihološko testiranje?

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Za bilo koje radno mjesto za koje provodimo natječaj detaljno se proučavaju zahtjevi posla i analiziraju osobine kandidata potrebne za kvalitetno izvršavanje radnih zadataka.
Varanjem na psihološkim testovima zavaravate isključivo sebe jer se prikazujete drugačijim od onoga kakvi zapravo jeste i kao takvi ne možete uspješno obavljati posao koji vam se potencijalno nudi te završavate tamo gdje ste i počeli – ponovno tražite posao!

Obzirom da je veliki broj poslodavaca prepoznao da je psihološko testiranje jako važno prilikom odabira novih zaposlenika danas svjedočimo sve većem broju otvaranja odjela ljudskih potencijala te sve većem broju konzultantskih tvrtki koje se, između ostalog, bave i psihološkom procjenom kandidata prijavljenih na natječaj za posao.

Osnovna baterija testova koju psiholozi koriste u procjeni kandidata većinom se sastoji od testova kognitivnih sposobnosti, testova ličnosti te po potrebi dubinskog intervjua. Testovi kognitivnih sposobnosti najčešće su vremenski ograničeni te u formi višestrukih odgovora od kojih je samo jedan točan. Testovi ličnosti obično oduzimaju nešto više vremena za ispunjavanje, a vrijeme za rješavanje NIJE vremenski ograničeno. Na testovima ličnosti nema pogrešnih odgovora.

Uz ove testove prilikom selekcije za posao možete naići i na testove posebnih znanja i vještina (znanje stranog jezika, znanje rada na računalu i sl.), testove pažnje i koncentracije, testove integriteta, testove otpornosti na stres, testove manualnih sposobnosti i sl.

Trajanje psihološkog testiranja varira o svrsi testiranja odnosno složenosti posla za koji ste se prijavili te vašoj brzini ispunjavanja upitnika osobnosti tako da može trajati od 45 minuta pa do 3 sata.

Obzirom da je psihološko testiranje vremenski i intelektualno zahtjevno te da vam je za rješavanje testova potrebna visoka razina koncentracije kako biste što uspješnije riješili testove potrebno je biti dobro naspavan i odmoren. Ukoliko koristite neko vidno ili slušano pomagalo obavezno ga ponesite sa sobom na testiranje. Svoju moguću anksioznost i uznemirenost uzrokovanu pozivom na testiranje možete smanjiti vježbanjem sličnih testova koje možete naći na velikom broju internetskih stranica. Prilikom rješavanja testova ličnosti nemojte se previše zadržavati na pitanjima, odgovor koji vam prvi padne na pamet obično je i najtočniji za vas. Preporučamo vam da odgovorite što iskrenije jer bilo kakvo „uljepšavanje“ odgovora u konačnici završi negativno po vas iz barem 2 razloga:

  • većina upitnika ličnosti ima skalu laži/skalu upravljanja dojmovima na osnovi kojih se vidi koliko ste iskreno odgovarali- ukoliko su rezultati na tim skalama previsoki psiholozi u svojoj procjeni ne mogu dati neki konačni zaključak, takav ishod poslodavcima nije prihvatljiv te se na taj način sami isključujete iz daljnjeg selekcijskog postupka
  • ako ste uspješno „uljepšali“ odgovore i prošli dalje te u konačnici dobili posao, nailazite na novi problem, a to je da radno mjesto ne odgovara vašim osobinama ličnosti te se na taj način stavljate u situaciju visokog stresa gdje teško ostvarujete zadane zadatke

U konačnici, psihološko testiranje ima velikog smisla kako za poslodavca tako za posloprimca. Za bilo koje radno mjesto za koje se provodi natječaj detaljno se proučavaju zahtjevi posla i analiziraju osobine kandidata potrebne za kvalitetno izvršavanje radnih zadataka. Varanjem na psihološkim testovima zavaravate isključivo sebe jer se prikazujete drugačijim od onoga kakvi zapravo jeste i kao takvi ne možete uspješno obavljati posao koji vam se potencijalno nudi te završavate tamo gdje ste i počeli- ponovno tražite posao!

Ponašanje tijekom testiranja:

  • Pažljivo slušajte upute i pitajte ukoliko vam nešto nije jasno
  • Ako primijetite da ćete uskoro ostati bez vremena tijekom ispunjavanja testova intelektualnih sposobnosti nemojte pokušavati brzinski ispuniti preostale zadatke jer ćete najvjerojatnije zabilježiti pogrešan odgovor (većina testova kognitivnih sposobnosti ima negativne bodove)
  • Očekujte pojavu umora
  • Nastojte ostati pribrani i mirni tijekom testiranja
  • Nakon testiranja analizirajte koliko dobro ste pristupili testiranju, gdje ste sve pogriješili i što možete popraviti te to korigirajte za neko buduće psihološko testiranje

piše: Marija Biuk, psihologinja.