Hibridni radni model je budućnost

Pandemija i širenje novog Delta soja doveli su do zatvaranja ureda i masovnog rada od kuće. U svjetlu novih promjena i reakcija na pandemiju u profesionalnom kontekstu, istaknuo se hibridni radni model.

Zbog toga je pokrenuto veliko anketiranje zaposlenika o stavovima radnika o radu od kuće ili iz ureda. Zanimljivi nalazi proizišli su iz anketiranja koje je obavio Slack, na uzorku od 10.000 edukacijskih radnika i kvalificiranih uredskih radnika iz cijelog svijeta. Pokazalo se, pritom, kako je hibridni radni model ipak najpoželjniji.

Što zapravo podrazumijeva ovaj hibridni model?

Hibridni radni model pruža zaposlenicima mogućnost da nekoliko dana u tjednu rade od kuće (remote), a da ostalih nekoliko dana rade iz ureda. Neki poslodavci dopuštaju radnicima opciju „full-time remote” rada od kuće.

Što o tome kaže struka?

Otkako je počela pandemija COVID-19, obavljena su mnoga istraživanja na ovu temu. Rezultati većine njih pokazali su kako zaposlenici više cijene fleksibilne modele rada. Prema istraživanju Wakefield Research-a čak je 47% zaposlenika spremno tražiti novi posao ako njihov poslodavac ne nudi hibridni radni model.

Dobivene brojke anketiranja koje je obavio Slack također skreću pažnju na popularnost koju uživa hibridni radni model. Utvrđeno je kako 24% edukacijskih radnika preferira biti u uredu svih 5 radnih dana u tjednu. S druge strane, njih 14% preferira raditi čitav radni tjedan od kuće.

19% edukacijskih radnika koji imaju preko 60 godina, žele raditi sve od kuće. Samo 10% radnika od 18 do 29 godina preferira takav radni model.

31% radnika koji imaju preko 60 godina žele raditi čitav tjedan u uredu. Samo 19% radnika od 18 do 29 godina preferira raditi u uredu cijeli tjedan.

Sve u svemu, opcija hibridnog rada među zaposlenicima postaje sve poželjnija. Pokazalo se kako 26% radnika preferira 3-4 dana raditi u uredu, a ostalo od kuće. Njih 23% preferiraju 1-2 radna dana provesti u uredu.

Što nudi povratak u urede?

Zanimljivo je da se zaposlenici žele vratiti u ured ne zbog posla, već zbog ljudi. Najmanji postoci pripali su zapravo full-time radu od kuće. Zaposlenici koji žele povratak u urede, kao glavni razlog navode upravo suradnju (33%) ili druženja sa svojim kolegama (25%).

Još neke prednosti hibridnog radnog modela…

Mnogo je navedenih razloga koji idu u prilog hibridnom radnom modelu. Jedan od njih je što zaposlenici imaju veću fleksibilnost u obavljanju svog posla. Drugim riječima, uz hibridni radni model imaju priliku posao obavljati u toku dana kad su najproduktivniji. Pozitivna je i mogućnost balansiranja poslovnim i obiteljskim obvezama tijekom dana. Osim toga, tokom pandemije, hibridni radni model izgleda veoma primamljivo i zbog manje izloženosti zarazi.

Hibridni radni model ne donosi prednost samo zaposlenicima nego i poslodavcima. Zbog manjeg broja ljudi u uredu, poslodavci mogu smanjiti troškove najma nekretnina i uredske troškove od 30% do 50%. Također, mogu zaposliti radnike iz cijelog svijeta i postati konkurentniji na ciljanom tržištu.

Upravo zato, čini se da je hibridni radni model – budućnost.

 

piše: psihologica Amina Husejnagić

 

IZVORI:

https://envoy.com/blog/what-is-a-hybrid-work-model/

https://fortune.com/2021/08/12/returning-to-the-office-delayed/?&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=how_can_passive_ona_highlight_the_impact_of_relationships_on_diversity_and_inclusion&utm_term=2021-08-17