Selekcija zaposlenika – Što dobivam selekcijom, a da već nemam?

selekcija zaposlenika

Selekcija zaposlenika ne služi da umjesto vas donesemo odluku o zapošljavanju. Ipak, svojim tehnikama i alatima možemo osigurati potrebne informacije koje će vam pomoći ukoliko si budete postavljali sljedeća pitanja:

  • Jesu li kandidati sposobni – posjeduju li znanja nužna za rad na određenoj poziciji?
  • Ako ne znaju, mogu li naučiti?
  • Govori li njihovo radno iskustvo o mogućim problemima u budućnosti?
  • Hoće li njihove aktivnosti unaprijediti ili umanjiti produktivnost?
  • Preklapaju li se njihovi interesi sa zahtjevima radnog mjesta za koje se natječu?
  • Hoće li ostati na poslu, ili će brzo otići…

Dakle, našim izvještajima i procjenama osiguravamo važne informacije pri selekciji budućih radnika. Osim toga, pomažemo organizirati cijeli posao oko selekcije.

Normalno je što se većina kandidata želi prikazati u boljem svjetlu!

Većini poduzetnika baš to nedostaje: struktura u selekcijskom postupku, ali i važne informacije koje ne mogu dobiti pregledavajući molbe i životopise. Zašto? Zato što se, bez obzira na okolnosti, velika većina svih nas želi prikazati drugačijima, a to obično znači – u boljem svjetlu. Obično smo prikriveni kao sante leda, kod kojih je vidljivo samo 17 posto od cjelokupne mase.

Nije teško razumjeti zašto je tako, ukoliko se npr. uspijemo zamisliti u ulozi osobe kojoj je posao od egzistencijalne važnosti!

Prikazivanje u boljem svjetlu, ili socijalno-poželjno odgovaranje, oduvijek je predstavljalo problem u poslovnom svijetu.

Takvom načinu odgovaranja (koje je ponekad i nesvjesno!) u testovima se ipak uspjelo stati na kraj – korekcijom rezultata. Pri samom intervjuu to se ne može! Da budemo precizni – može, provjerom referenci, ali slabouspješnost nestrukturiranog intervjua pri odabiru prave osobe = 14%
Intervju + provjera referenci = 26% uspjeha pri odabiru prave osobe. Psihološkim testiranjima uspješnost izbora pravoga radnika podiže se na 80%!.

Provjeriti reference znači odvojiti dosta vremena ili platiti osobu da odradi posao umjesto nas. I jedno i drugo znači dodatni trošak! Kada se navedeno udruži s prvim dojmom (zapošljavanje prema fizičkim karakteristikama, oblačenju, prezentaciji…) na kojeg nitko od nas nije imun, to može značiti zapošljavanje krive osobe na važnu poziciju i siguran trošak firmi koja zapošljava.

Trošak je ponekad i do stotinu puta veći od uloženih sredstava kojima se postiže kvalitetna selekcija zaposlenika!