EU zapošljava i traži talente!

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Specijalizirana znanja o Europskoj uniji više nisu glavni fokus testiranja za zapošljavanje novih EU dužnosnika, već su to verbalno, numeričko i apstraktno rezoniranje te situacijske prosudbe.

eu zapošljava

Profesionalna selekcija po novim smjernicama EU već je trebala stupiti na snagu, a prema EurActiv-u institucije Europske zajednice sada u Bruxelles nastoje privući što kvalitetnije kadrove. U tu svrhu počele su koristiti i mnogobrojna predselekcijska testiranja u centrima procjene te na računalima diljem Europe.

Osnova za reforme

Pristup Europske unije prema selekciji zaposlenika mora se modernizirati ukoliko se ubuduće želimo efikasno natjecati za najbolje i najpametnije ljude u Europskoj zajednici…”, kazao je David Bearfield, ravnatelj Europskog ureda za odabir osoblja (European Personnel Selection Office ili EPSO), agencije koja procjenjuje i bira zaposlenike za EU- institucije.

Još u srpnju 2008.-e EPSO je najavio planove za reformu procesa zapošljavanja. Tada su naglasili da će se, prelaskom na novu metodologiju, više usmjeravati na sposobnosti i osobine kandidata te profesionalne kompetencije, a ne na specijalizirana znanja o europskim institucijama, kao što su do tada radili.

Potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas naglasio je da sustavi koji se bave zapošljavanjem i razvojem karijera zaposlenika EU institucija moraju postati brži i efikasniji kako bi se što bolje prilagodili današnjem fleksibilnom tržištu rada.

Neki smatraju da su EU institucije na taj način ušle u rat za talente unutar Europske unije. Osim toga, pokrenule su i kampanje usmjerene podizanju svijesti i motiviranju mladih, kvalitetnih kadrova za zapošljavanje u svoje institucije, a sve zbog deficita u zamjeni starijih zaposlenika koji sve više odlaze u mirovinu.

“Zapošljavat ćemo temeljem procjene vještina i kompetencija ljudi na radnom mjestu, a ne, kao dosad, temeljem procjene znanja o EU i njezinim institucijama “, rekao je Bearfield. Osim toga, novom metodologijom ubrzava se cijeli proces selekcije zaposlenika i postaje prikladniji jer omogućuje zapošljavanje kvalitetnih osoba koje su nam potrebne, ali, i u realnom vremenu kad su nam potrebne”, rekao je Bearfield.

Prema novom postupku, kandidati će moći biti testirani u centrima za procjenu diljem Europe, procjenjivat će se njihovo verbalno, numeričko i apstraktno rezoniranje putem testova instaliranih na računalima, a cijeli ovaj postupak poslužit će kao procjena prikladnosti testiranih kandidata za ulazak u uži krug selekcije.

Nadalje, testiranje na računalima omogućit će predselekcijsko testiranje velikog broja kandidata u centrima diljem Europe (u matičnim zemljama ispitanika), te će omogućiti brzi pristup rezultatima testiranja. Na osnovi tih rezultata izabrat će se kandidati koji će biti pozvani u uži krug selekcije, na cjelodnevno testiranje u centrima procjene u Bruxellesu, navodi Nicholas Heenan, odgovoran za komunikacije u  Europskom uredu za odabir osoblja (EPSO-u).

Namjera nam je bila modernizirati proces selekcije za zaposlenje, a ponajprije tako što ćemo dramatično skratiti vrijeme potrebno za dovršavanje postupka izbora najboljih djelatnika, rekao je Heenan.

Rad na efikasnosti zapošljavanja

Do sada, da bi se odabralo nekoga, bilo nam je potrebno od 16 mjeseci do 2 godine, a novom metodologijom bit će nam potrebno od 5 do 9 mjeseci, rekao je Heenan, objašnjavajući da se novi sustav selekcije zaposlenika temelji na najboljim primjerima iz prakse zemalja kao što su SAD, Kanada i neke članice Europske zajednice.

Kandidati koji uđu u uži krug selekcije i otiđu na testiranje u assessment centre u Bruxellesu bit će podvrgnuti provjerama analize i rješavanja problema, provjerama usmjernosti na kvalitetu rješenja, provjerama komunikacijskih vještina, kapaciteta za učenje i razvoj, kooperativnost i sposobnost za rad u timu. Nadalje, uvjet za pristupanje užem krugu selekcije bit će pisani prikaz slučaja, usmeno izlaganje, sudjelovanje  u grupnim vježbama i strukturiranom intervjuu.

Nova zapošljavanja

Prema istim izvorima navodi se da je ubrzano zapošljavanje nasušna potreba, a ne odraz preferencija, jer se u idućih 4-10 godina očekuje umirovljenje i do 50% dosadašnjih djelatnika u europskim institucijama.

Prema istim izvorima, svake godine će u ožujku biti objavljeni natječaji za administratore, tijekom srpnja za jezikoslovce, a za asistente tijekom studenog ili prosinca.

Zadnji natječaj prema starom sustavu procjene kandidata za zaposlenje objavljen je u srpnju 2009.

Piše: Slobodan Jović, psiholog.

Izvor: Euractiv