Politika kompanije; eksperiment s bananom i pet majmuna

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Ako vam se pri ruci nađe 5 majmuna, kavez, konop i banana, spremni ste za izvođenje zanimljivog eksperimenta! Krenimo…

Unutar kaveza, na komad konopca objesite bananu, a ispod nje postavite stepenice. Ubrzo će se jedan od majmuna početi penjati prema banani. Međutim, čim priđe stepenicama i pokuša dohvatiti bananu, sve majmune prolijte hladnom vodom!

Nakon smirivanja, još neki majmuni pokušat će isto. Opet ih sve poprskajte hladnom vodom. Uskoro, nakon što jedan od majmuna krene prema banani, svi ostali će skočiti  da ga spriječe!

Nakon toga, majmune više ne trebate prskati hladnom vodom!

Sada izbacite jednog majmuna iz kaveza i dovedite novog. Kada novajlija ugleda bananu – pokušat će je dohvatiti. Na njegovo veliko iznenađenje, ostali majmuni će ga napasti! Nakon još jednog pokušaja i napada, majmun će naučiti da nije dobro prilaziti banani.

Nakon toga, zamijenite još jednog starog majmuna novim. Novi majmun također će pokušati dohvatiti bananu, a ostali će ga, po običaju – napasti! Čak i majmun koji je ušao predzadnji s entuzijazmom pristupa kažnjavanju!

Na isti način, postupno zamijenite sve stare majmune novima.

Svaki novi majmun bit će napadnut čim pristupi stepenicama i pokuša dosegnuti bananu.

Ostali majmuni (koji ga tuku) nemaju pojma zašto je zabranjeno penjati se uza stube, niti zašto sudjeluju u kažnjavanju pridošlice jer u zadnjoj postavi majmuna, niti jedan od njih nikada nije poprskan hladnom vodom!  Međutim, niti jedan ne pokušava dosegnuti bananu!

Zašto?

Zato što su u kavezu oduvijek vladala takva pravila!

piše: Divna Jović, psihologinja