Odabir kadrova u zemljama EU – diskriminacija koje nismo svjesni!

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

…Navode se primjeri osoba koje su poslale i preko 200 molbi za zaposlenje, kvalificirane su, a uopće nisu pozvane na razgovor jer su u agencijama za selekciju kadrova “na crnoj listi” zbog skrivene diskriminacije ili nekvalitetnog rada agencija za selekciju kadrova u Švedskoj.

Je li baš sve tako krasno prilikom zapošljavanja u stranim zemljama? Nije, prema Mikaelu Anderssonu, stručnjaku koji je radio za za jednu od najvećih agencija za odabir kadrova u Švedskoj. Naime, taj stručnjak za headhunting navodi kako se stranci koji nisu govornici Švedskog jezika stavljaju u znatno lošiju poziciju, odnosno da ih se stavlja na “crnu listu” a da to oni i ne znaju!

Zamislite da se javljate jednoj od švedskih agencija za zaposlenje, a zbog nekog konkretnog natječaja za posao. Bez obzira na vaše kvalifikacije i znanje, ako ste im u početku rekli da baš i ne znate dobro Švedski jezik, od toga dana nadalje označavaju vas crvenom zastavicom, bez obzira ako ste kasnije i perfektno naučili govoriti njihov jezik. Prema navodima toga stručnjaka za odabir kadrova, vaše će ime stalno biti označeno crvenom zastavicom, čak i kada se kasnije bude otvaralo u potrazi za kadrovima za neki drugi posao – pa su vaše šanse za zaposlenjem u Švedskoj znatno umanjene.

Prema navodima Anderssona, zviždača iz jedne agencije za selekciju kadrova, problem nije u obrascima koje morate popuniti prilikom apliciranja na neki natječaj, nego u privatnim bilješkama koje headhunteri i ostali stručnjaci za selekciju i odabir kadrova rijetko ili nikako ne ažuriraju nakon prve interakcije s kandidatom, a kandidata loše rangiraju i zadržavaju u negativnom položaju duže vrijeme.

Osim toga, prema istim navodima, u kratkom uvodnom razgovoru s kandidatima, švedski stručnjaci za selekciju naučeni su da odmah pitaju i provjeravaju poznavanje jezika, pogotovo ako potencijalni kandidat za zaposlenje ima netipično švedsko ime.

Andersson navodi da je u toj zemlji previše povjerenja u agencije za zapošljavanje, kojih ima oko 600, a stručnjaci za regrutaciju i odabir kandidata obično i nisu dovoljno kvalificirani za posao kojega obavljaju.

Također navodi i primjer osoba koje su poslale i preko 200 molbi za zaposlenje, a uopće nisu pozvane na razgovor za posao jer su u agencijama za selekciju kadrova “na crnoj listi” i nikada se ne podignu s prve stepenice u tome procesu, iako možda za posao za koji se natječu Švedski jezik i nije toliko bitan!

Nadalje, Andersson navodi da vam u tim agencijama nikada neće reći da ste označeni kao “nepoželjeni”, iako imate pravo na kopiju spisa kojeg vode o vama u bazi podataka koju oni posjeduju. Također navodi da podaci o vama moraju biti adekvatni i ažurirani. U slučaju da su informacije zastarjele i više nisu relevantne, zadržavanje takvih informacija od strane agencija za posredovanje u zapošljavanju, u suprotnosti je s njihovim zakonima. Informacije o vama moraju biti ažurirane ili izbrisane, kaže Andersson koji takav sustav smatra apsurdnim.

Iz jedne druge agencije za zapošljavanje navode da su upoznati sa švedskim zakonima i da oni stalno ažuriraju podatke. Također navodi da je istina da oni također pišu bilješke, obično prilikom prvog telefonskog razgovora, ali samo kako bi iste pomogle u procesu zapošljavanja kandidata koji se javlja na natječaj.

Andersson navodi da nije problem u stručnjacima viših nivoa, ali da se agenti koji su prvi u kontaktu s kandidatima za zaposlenje nedovoljno trude, nedovoljno poznaju pozicije za koje se kandidati javljaju i brzo isključuju kandidate iz daljnjeg selekcijskog procesa, te ih označavaju kao nepoželjne – “Jedan glupi komentar – i vani ste”, kaže Andersson.

Dakle, jedan neprikladan komentar, nepoznavanje švedskog jezika, ime koje njima zvuči strano – i vaši izgledi za zaposlenjem (u Švedskoj) su minimalni ili gotovo nikakvi!