Biranje kandidata za posao

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

U današnje vrijeme na tržištu rada je puno ljudi bez posla, stoga poslodavci smatraju da je lako pronaći nove djelatnike, no je li to uistinu tako? Zapošljavanje sposobnog i motiviranog kandidata s odgovarajućim kompetencijama koje povećavaju vjerojatnost kvalitetnog obavljanja određenog posla zahtjevan je proces.

Najčešći znakovi koje poslodavci primjećuju kod nemotiviranih kandidata:

  • Ne znaju mnogo o tvrtki za koju žele raditi. Preporuke za posloprimce: Prije dolaska na intervju, informirajte se o tvrtki i o vašem budućem radnom mjestu. Time pokazujete poslodavcu da ste se unaprijed pripremili i da ste motivirani.
  • Kasne na intervju. Koju poruku šaljete poslodavcu ako zakasnite na intervju? Preporuke za posloprimce: Budući da je poslodavac izdvojio vrijeme za razgovor s vama, pokažite da to i cijenite. Ujedno ćete ostaviti dojam organizirane osobe.
  • Odmah postavljaju pitanja o plaći. Preporuke za posloprimce: Nikako nemojte da vam prvo pitanje na razgovoru bude o visini plaće. Također nemojte vi postavljati pitanje o visini plaće, već kad vas upitaju za koju bi plaću bili spremni raditi navedite neki raspon. Shvatite da se prvo morate dokazati i pokazati vašu vrijednost. Umjesto da tražite preveliki iznos plaće bolje je da predložite da početna bude niža, ali da nakon mjesec-dva kada pokažete određen rezultat pregovarate o realnom iznosu.
  • Najviše pričaju o onom što ne žele raditi. Preporuke za posloprimce: Pokažite spremnost da u početku možete odraditi i neke poslove koji se ne tiču vašeg radnog mjesta. Poslodavci cijene pozitivan stav prema radnim zadacima.
  • Govore negativno o bivšim poslodavcima. Preporuke za posloprimce: Ako spominjete samo loša iskustva iz prošle tvrtke, vaš će budući poslodavac pomisliti da ćete tako i o njemu govoriti. Pokušajte izdvojiti pozitivne trenutke s prošlog radnog mjesta.
  • Vole raditi sami. Preporuke za posloprimce: Pokažite da možete komunicirati i surađivati s drugima te pritom zajednički ostvariti odlične rezultate. Kažite poslodavcu da možete biti učinkoviti i kao članovi tima, ali i da se ne bojite sami preuzeti odgovornost za pojedine radnje.
  • Žele prebrzo napredovati. Kakav će dojam poslodavac steći o vama ako vrlo brzo zatražite višu poziciju? Preporuke za posloprimce: Kada budete imali prilike pokazati se i provesti neko vrijeme u toj tvrtki moći ćete pregovarati o ovakvim stvarima. Do tada, pričekajte da poslodavac primijeti i nagradi vaš rad.
  • Tvrde da nemaju nijednu manu. Preporuke za posloprimce: Budite spremni navesti neke svoje slabe strane. Možete i dati primjer kako ste uspješno svoje slabosti pretvorili u jake strane. Na taj način ćete pokazati poslodavcu da preispitujete svoje vještine i radite na sebi.

piše: Marija Lisica, psihologinja

Izvori:

http://www.forbes.com/sites/work-in-progress/2011/08/15/8-telltale-signs-of-a-good-or-bad-job-candidate/2/

https://www.americanexpress.com/us/small-business/openforum/articles/8-signs-youre-about-to-hire-the-wrong-person/

http://www.aspirehiring.ca/candidate-warning-signs-5-bad-behaviors-employment-agencies-watch-for/