Visoko motivirani zaposlenici – kako ih pronaći?

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Kao jedan od glavnih prediktora radne uspješnosti je motivacija za radom. Visoko motivirani radnik osim što je spreman iskoristiti sva svoja znanja i vještine u obavljanju posla, spreman je ulagati dodatne napore u vlastiti razvoj, a samim time i u razvoj organizacije u kojoj je zaposlen. …ali koji su to kandidati? Kako znati da je netko motiviran?

Prilikom selekcije kandidata za neko radno mjesto poslodavci uglavnom vode računa o sposobnostima i znanjima koje kandidati imaju te njih uzimaju kao glavne prediktore radne uspješnosti. Međutim, svim poslodavcima poznate su situacije u kojima kandidat kroz selekcijski postupak zadovoljava potrebne kriterije, ali nakon nekoliko mjeseci ne postiže očekivanu radnu uspješnost. Da bi u potpunosti iskoristili vlastite kapacitete ovakvim kandidatima često nedostaje motivacija za obavljanjem radnih zadataka. Kako bi se ovakve situacije izbjegle, prije svega potrebno je biti svjestan da najbolji kandidat nije uvijek najprikladniji kandidat za nas i radno mjesto koje želimo popuniti. Bitno je da, uz željeni profil kandidat ima motivaciju obavljati posao koji mu nudimo.

Prilikom odabira kandidata treba uzeti u obzir sljedeće:

  • motivacija da se dobije posao nije isto što i motivacija da se taj posao obavlja

  • introvertirani pojedinci mogu biti jednako motivirani kao ekstrovertirani

  • dolazak na vrijeme i pripremljenost za intervju ne govore puno o motivaciji

  • motivirani traže posao kojeg vole obavljati i izbjegavaju onaj koji ne vole.

Kandidatovo dosadašnje radno iskustvo prvi je indikator njegove motivacije.

Spremnost da se zaposli i onda kada financijska situacija nije bila upitna ukazuje na pojedinca kojeg pokreće sama želja za radom. Međutim, postoje određeni koraci koji mogu olakšati identificiranje kandidata koji je motiviran obavljati upravo onaj posao koji nudimo. U samom opisu posla potrebno je što specifičnije opisati glavne radne zadatke i/ili ciljeve čiji će opis privući ciljane kandidate, a oni koji za njega nisu zainteresirani neće nam se ni javiti. Na samom intervjuu možemo pitati kandidate da nam opišu način ili proces kojim bi ostvarili tri zadana cilja te da usporede to s nekim svojim dosadašnjim postignućima.

Iz ove usporedbe dobivamo informacije o tome koje poslove kandidat voli obavljati jer će njih najlakše navesti i opisati. Nadalje, ako je kandidat imao prijašnja zaposlenja kroz razgovor možemo doznati koliko je bio uspješan na prethodnom radnom mjestu, jer visoko motivirani kandidati uglavnom su i uspješniji u poslu kojeg obavljaju. Kao jedna od najbitnijih karakteristika osobe koja je izrazito motivirana željom za rad je visoko zadovoljstvo poslom. Iako kandidati napuštaju stara radna mjesta u pravilu oni su bili zadovoljni s poslodavcem i radnim mjestom, ali postoje neki vanjski čimbenici ili pak osobna želja za rastom i razvojem koja ih je natjerala u potragu za novim poslom.

Moguće je da kandidati koji su visoko motivirani za rad ne udovoljavaju svim našim kriterijima, kao što su iskustvo, posjedovanje posebnih znanja i vještina. Međutim, sposobnost i znanje rastu uz visoku motivaciju! Iako kandidat u potpunosti ne ispunjava kriterije koje tražimo njegova visoka motivacija i želja za radom omogućuje mu da zna iskoristiti svaku i najmanju priliku koji mu poslodavac pruža, spreman je učiti te vrlo brzo može doseći željenu razinu znanja i vještina.

piše: Fanika Ivaković, psihologinja.

Literatura:

https://hbr.org/1964/01/who-are-your-motivated-workers

https://www.linkedin.com/pulse/identify-your-highly-motivated-employees-asif-iqbal

http://www.inc.com/lou-adler/how-you-can-hire-highly-motivated-employees.html