Online testiranje

piše: Andrea Andrić, psihologinja.

Online testiranja postaju sve više popularna u selekcijskim postupcima. Zamjenjuju klasični način testiranja koji uključuje rješavanje testova tipa papir-olovka, ali zamjenjuju i klasične intervjue. Osim što su poslodavci već dugo upoznati s ovakvim načinom selekcije kandidata za posao, online testiranja, iz dana u dan, postaju sve više prihvaćena i od strane kandidata za posao, što potvrđuje sljedeći komentar:

“Svaka čast na platformi, bio sam već kod nekoliko većih poslodavaca na testiranju. Obično su to uvijek klasični ispiti unutar sjedišta firme. Ovaj Vaš pristup me potpuno iznenadio i oduštevio. Podjelio sam Vašu platformu na svoj profil i želim Vam svu sreću u daljnem radu… Imate moju preporuku kod svakoga. Najrađe bi se volio prijavljivati samo na oglase koji vrše testiranja putem Vaše platforme ”.

Ipak, testiranje za posao može biti poprilično stresno s obzirom da kandidati imaju samo jednu šansu za ostavljanje pozitivnog dojma. Uz to, klasično testiranje za posao zahtijeva od kandidata dolazak na određenu lokaciju u određeno vrijeme, a može doći i do smanjene objektivnosti pri odabiru kandidata od strane poslodavca zbog utjecaja drugih, manje relevantnih faktora.

Online testiranja zaobilaze nedostatke klasičnih testiranja, a usput su više prilagođena novim, i modernim generacijama, koje lakše komuniciraju putem tipkovnice nego klasičnim papir-olovka putem.

Naime, svaki kandidat testove može rješavati bilo kada i bilo gdje što kandidatima omogućuje da testiranju pristupe u vrijeme kada se osjećaju najbolje i najspremnije te na mjestu gdje se osjećaju najugodnije.

Također, kandidatima se otvara mogućnost prijave na radna mjesta i u drugim gradovima, regijama pa čak i državama budući da sve, od prijave do intervjua za posao, mogu obaviti sa svoje trenutne lokacije. Na taj način kandidatima se otvaraju brojne prilike, koje su im u tradicionalnom obliku selekcije zatvorene. Osim toga, online testiranje omogućuje i zaposlenim kandidatima prijavu i testiranje za dugi posao bez znanja njihovog trenutnog poslodavca, bez neugode ili straha od otkaza.

Ovaj oblik testiranja može uvelike koristiti sramežnjivim i nervoznim kandidatima. Sramežljivi kandidati često riskiraju ostavljanje lošeg prvog dojma, dok su nervozni kandidati u klasičnoj testnoj situaciji skloni nenamjerno raditi pogreške, izostavljati odgovore na pojedina pitanja ili emocionalno reagirati, što smanjuje vjerojatnost zaposlenja. Ponekad važnost tih pogrešaka ili propusta može biti tolika da isključe kandidata iz daljnjeg postupka testiranja ili utrke za određenu radnu poziciju. Video intervjui omogućavaju ovakvim kandidatima da budu opušteniji te odgovaraju na pitanja u miru, bez dodatnog pritiska ispitne situacije. Osim toga, ovakav oblik intervjua može dovesti do smanjenja početne nervoze te će kandidati biti opušteniji i spremniti kada budu ragovarali ”oči u oči” s poslodavcem.

Osim svega navedenog, najveća prednost online testiranja je objektivnost i mogućnost neposrednog dobijanja rezultata. Trenutna povratna informacija o vlastitim rezultatima omogućuje kandidatima da bolje upoznaju sebe, svoje vrline i mane i da se lakše prilagode zahtjevima posla.

U nastavku donosimo još nekoliko komentara kandidata koji su testiranju za posao pristupili putem naše platforme Selekcija.hr.:

”Moje pohvale na izvrsnoj aplikaciji i alatu koji omogućava efikasno, brzo i transparentno testiranje kandidata kao i predstavljanje kroz naslovnicu, životopis i moguće videoodgovore na pitanja, bez potrebe odlaska kod poslodavca.”

”Prvi put sudjelujem u testiranju putem digitalnog kanala i iskustvo je sjajno! Sučelje user friendly, intuitivno, jednostavno.”

”Jako mi se sviđa ovaj način testiranja i to šta je online i to šta možeš pristupiti svojim razultatima.”

”Jako mi je zanimljiv ovakav način testiranja i selekcije kandidata. Prvi put se susrećem s online sustavom testiranja i mislim da upravo ovakav način testiranja poslodavcu štedi vrijeme i olakšava odabir ljudi za određeno radno mjesto, a i kandidatima sigurno manji stres predstavlja rješavanje testova u udobnosti vlastitog doma. Volim ovakav tip inovacija u poslovanju i smatram praktičnim rješenjem, barem što se tiče prvog dijela selekcijskog postupka, jer se iz svih ponuđenih testova zaista može dobiti profil kandidata te je lako procijeniti odgovara li određenoj poziciji i radnom mjestu u tvrtki.”

Više o ovoj temi možete saznati na Online testiranje.

Positive SSL Wildcard