Pisanje životopisa – savjeti

savjeti za pisanje životopisa

SAVJETI ZA PISANJE ŽIVOTOPISA

VAŽNOST ŽIVOTOPISA

Jeste li znali da je potrebno 5-6 sekundi da bi poslodavac na temelju vašeg životopisa odlučio hoće li vas pozvati na intervju? Životopis je dokument koji pokazuje osnovne podatke o vama, vašem obrazovanju, radnom iskustvu i vještinama neophodnim za posao iz natječaja. Kada se za jedno mjesto prijavi više desetaka kandidata, bitno je istaknuti se u masi i osigurati si intervju s poslodavcem. Životopis je dokument u kojem ćete pokazati zašto ste baš vi prava osoba za taj posao. Poslodavac koji čita vaš životopis ne zna kako izgledate, koliko znate niti kako se uklapate u njihovo radno okruženje. Životopis je vaš vlastiti marketing pa može biti prikazan i u obliku web-stranice ili video-uratka.

Zamolbu, kao i životopis, potrebno je iznova prilagođavati pojedinom radnom mjestu za koje se prijavljujete. Ako ste početnik u pisanju životopisa ili smatrate da vašem pisanju životopisa treba dodatna pomoć, evo nekoliko korisnih savjeta.

SAVJETI ZA PISANJE ŽIVOTOPISA

  1. Format pisanja životopisa

Idealan životopis trebao bi imati jednu do dvije stranice, obično u formatu Europass životopisa. Pri navođenju informacija, budite jasni i sažeti te istaknite informacije važne za posao za koji se prijavljujete. Imajte na umu da pretjerano dug životopis neće impresionirati poslodavca ako sadrži pretežno nebitne informacije. Vaš životopis ne smije sadržavati pravopisne i gramatičke greške. Ako vam ostanu ozbiljne pravopisne greške, ostavit ćete negativan dojam na poslodavca. Font slova također se može prilagoditi poslodavcima, ovisno o tome predstavljaju li oni tradicionalne poslodavce ili mlade i inovative kompanije.

  1. Osobne informacije

Osobne informacije neka vam budu kratke, jasne, točne i profesionalne. Važno je imati ozbiljnu i profesionalnu e-mail adresu koja se sastoji od vašeg imena i prezimena u bilo kojoj kombinaciji slobodnoj pri kreiranju e-mail adrese.

Primjer profesionalne e-mail adrese: ivan.ivanovic89@gmail.com

Primjer neprofesionalne e-mail adrese: ivan.superman@hotmail.com

mala.sasava@hotmail.com

  1. Radno iskustvo

Kada nabrajate radno iskustvo, držite se činjenica i natuknica. Radno iskustvo posložite kronološki, od najnovijeg prema najstarijem. Često je poslodavcima iskustvo važnije od obrazovanja jer obično žele već formiranog radnika, spremnog preuzeti radne zadatke bez previše uhodavanja.

Ponekad je bitno razmotriti jesu li poslovi koje ste radili kao student ili učenik važni za tog poslodavca. Nebitne informacije i pretrpan životopis obično neće impresionirati poslodavca. Međutim, ponekad studentski poslovi ukazuju na dodatan trud, motivaciju, neovisnost o roditeljima…

  1. Obrazovanje i osposobljavanje

Kad navodite obrazovanje ili tečajeve u životopisu, navedite ih kronološki od najnovijeg prema najstarijem. Ako ste stariji od 25 godina, nepotrebno je nabrajati osnovnu i srednju školu. Dovoljno je navesti samo fakultet koji ste završili te ako imate neke dodatne certifikate. Ako ste osoba mlađa od 25 godina, koja se prijavljuje za svoj prvi posao, onda možete navesti koju ste srednju školu i fakultet završili. U slučaju da niste išli na fakultet, fokus poslodavca je na završenoj srednjoj školi. Tada je poželjno i dodatno obrazovanje, npr. tečaj, ali samo ako se previše ne razlikuje od radnog mjesta iz natječaja.

  1. Dodatne vještine

Pod dodatne vještine spadaju komunikacijske, rukovoditeljske i poslovne vještine, razne digitalne kompetencije (npr. Photoshop ili programski jezici) i tečajevi. Ako u ovoj kategoriji nemate što navesti, navedite poznavanje stranih jezika. Upišite samo one jezike na kojima možete aktivno razgovarati ili ih barem razumijete.

  1. Ostalo

U ovome dijelu kandidati navode sve i svašta, od čitanja knjiga i putovanja do kućnih ljubimaca i sklonosti zaštiti okoliša. Ponekad treba dobro razmisliti hoće li, na primjer, vaša ljubav prema putovanjima presuditi u korist drugog kandidata. Ili će to učiniti vaša sklonost prema filozofskim traktatima? Ljubav prema putovanjima svakako trebate navesti ako posao iz natječaja uključuje i poslovna putovanja, što je logično…

  1. Prilozi

U prilozima najčešće prilažete molbu za posao. Molba za posao je osobniji pristup poslodavcu u kojem objašnjavate zašto ste baš vi prava osoba za oglašenu poziciju. Molba ili zamolba za posao obično ostane nepročitana, ali je trebate priložiti. Iskoristite priliku pa u samom početku teksta zamolbe pokažite koliko ste motivirani zaposliti se baš kod toga poslodavca. Navedite što je pozitivno kod toga poslodavca i navedite (ako postoji) nešto zbog čega se divite tvrtki i/ili njenim radnicima.

Piše: Karla Bonačić, psihologinja