Testiranje za posao

testiranje za posao

Jeste li znali da 78% životopisa sadrži obmanjujuće informacije, a one potpuno neistinite sadrži njih 46%? Testiranje za posao može poslužiti kao dobra provjera kojom na jednostavan način možete provjeriti sposobnosti i kompetencije svih kandidata. U ovome članku doznajte kako testiranje za posao može pomoći poslodavcima u donošenju boljih, sigurnijih i objektivnijih odluka. Ili, kako testiranje za posao provesti brzo, efikasno i uz smanjene troškove?

Selekcija zaposlenika oduvijek je bila naporan proces za one koji odabiru pojedince koji će stupiti u redove njihove organizacije. Upravo su djelatnici najvrjedniji resurs koji tvrtka može imati, a kvalitetni zaposlenici tvrtku mogu izdići iznad konkurencije, to svi znamo. Upravo zato, bitno je odabrati radnike koji će svojim sposobnostima dovesti tvrtku na viši nivo. Osim toga, traže se pojedinci koji se savršeno stapaju s već postojećom organizacijskom kulturom tvrtke, kako bi što lakše mogli zasjati na određenoj radnoj poziciji. Potrebno je da su novi zaposlenici, već postojeće kolege i sami poslodavci na istoj valnoj (poslovnoj) duljini. Kada među zaposlenicima postoji preklapanje u vizijama poslovanja, rezultat je zadovoljstvo poslom, što na kraju vodi povećanoj motivaciji i produktivnosti zaposlenika te samu tvrtku vodi prema uzlaznoj putanji.

Direktori često misle da svojim velikim iskustvom mogu u samo nekoliko minuta razgovora s kandidatom donijeti apsolutno točnu procjenu. Problem je što tradicionalne metode upoznavanja kandidata, sa životopisom i intervjuom, često nose slab uvid u sposobnosti i ličnost kandidata. Životopisi su zapravo poprilično nepouzdani. Neka istraživanja pokazuju da 78% životopisa sadrži obmanjujuće informacije, dok čak 46% sadržava u potpunosti neistinite podatke! Slično tome, nestrukturirani razgovori za posao, zbog subjektivnosti predstavljaju generalno loš prediktor radnog učinka. Također, odluke donesene isključivo pomoću tradicionalnih metoda odabira kandidata često su nepravedne po kandidata, a ponekad i pogubne za samu tvrtku. Način na koji se može doskočiti tim problemima je s korištenjem  procjena koje uključuju psihološko testiranje za posao.

Kako testiranje za posao može pomoći poslodavcima

Poslodavci obično traže kandidate koji su dinamični, proaktivni, temeljiti u poslu i koji “grizu za posao”. Međutim, to se ne može vidjeti “golim okom” jer nas prvi dojam često ometa u procjeni kandidata pred nama, a prvi dojam stvara se u prvih 3-7 sekundi susreta s kandidatom. Mehanizam prvog dojma izvlači iz sjećanja poslodavca samo jako dobra ili jako loša iskustva s osobama koje su slične kandidatu. Slične kandidatu po jednoj osobini, npr. boji glasa, crtama lica, frizuri, okviru naočala. Taj proces nije na svjesnoj razini pa poslodavci nesvjesno, kandidatima pred sobom, pripišu razne osobine koje možda nisu njihove. Zato je bitno koristiti objektivne (psihološke) testove.

Zajednička karakteristika svih psiholoških testova korištenih u profesionalnoj selekciji jest činjenica da su oni znanstveno dokazani, efikasni i relativno pouzdani. Pouzdaniji od EEG metode snimanja mozga. U predikciji kompetencija kandidata te snalaženja na novom radnom mjestu testiranje za posao može pružiti vrijedne informacije prije intervjua.

Pod uvriježenim nazivom “psiho testovi” kriju se testovi kognitivnih sposobnosti, specifičnih sposobnosti i upitnici ličnosti. Testovi kognitivnih sposobnosti primjenjuju se radi procjene općeg mentalnog kapaciteta potencijalnih kandidata, radi procjene mogućnosti ili brzine učenja radnih zadataka te eventualne  prilagodbe radnom mjestu. Za određene radne pozicije može biti korisno provjeriti i specifične kognitivne sposobnosti kao što su numeričke, perceptivne, verbalne i sl. Upitnici ličnosti mogu predvidjeti koliko će osoba biti uspješna u određenom poslu, koliko će biti temeljita, proaktivna, dinamična i ostalo.

Pozitivne promjene u kompanijama

Pokazalo se da kompanije koje koriste testiranje za posao i “psiho testove” doživljavaju primjetne pozitivne utjecaje na njihovo poslovanje. Problem HR stručnjaka i vlasnika kompanija je taj što na zapošljavanje troše puno više vremena od željenog. Opet, unatoč potrošenom vremenu i dalje prilikom zapošljavanja naprave više pogrešaka nego što si mogu priuštiti. Testiranje za posao može direktno riješiti oba problema na način da se puno manje vremena troši na čitanje životopisa i provođenje intervjua te se testiranjem dobiju pouzdani i objektivni podaci koji predviđaju radni učinak.

Rezultati koje nudi testiranje za posao pomažu u ostvarenju veće kvalitete zapošljavanja, a količina pogrešnih zapošljavanja se smanjuje. U konačnici, sve to dovodi pozitivnim ishodima kao što su povećana produktivnost zaposlenika te smanjen broj napuštanja radnih mjesta. Testiranje za posao povećava retenciju zaposlenika osiguravajući da novi zaposlenici imaju potrebnu vrstu osobina ličnosti i sposobnost za obavljanje posla. Ako udovoljavaju potrebama kompanije i sami će se zaposlenici osjećati ugodnije s obzirom na zadatke koji se od njih očekuju. Testiranje za posao snižava vjerojatnost otpuštanja radnika radi lošeg učinka ili neuspjelog osposobljavanja, ali snižava i otkaze od strane radnika.

Unatoč tome što psihologijsko testiranje za posao pruža vrijedne informacije o kandidatu, dosta je sporo i oduzima jako puno vremena.  Zato je osmišljeno online testiranje koje vrijeme procjene spušta na 5% od vremena potrebnog za klasični oblik testiranja za posao. Međutim, osim online testiranja Selekcija.hr nudi i cijeli applicant tracking sustav koji pomaže HR stručnjacima objaviti natječaj, prikupiti kandidate, testirati i procijeniti kandidate, omogućiti im snimanje video odgovora, ali i voditi i bilježiti razgovor s kandidatima za posao. Ali, o tome u nekom od sljedećih članaka…

Literatura:

https://biginterview.com/blog/2018/04/personality-tests.html

https://www.criteriacorp.com/resources/definitive_guide_benefits_of_preemployment_tests.php

https://selekcija.hr/2009/08/kakva-korist-od-testiranja-radnika/

https://selekcija.hr/ats/