Depresivni radnici – da ili ne?

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Investirati u depresivne radnike na način da ih se brzo prepozna i uputi na psihoterapiju, može doprinijeti smanjivanju troškova poslovanja. Još u samom periodu oporavka depresivnih radnika postiže se manji broj izostanaka. Na taj način se i smanji trošak poslodavaca, tvrdi tim znanstvenika iz Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje (SAD) na čelu s dr. Philipom Wangom.

depresivni radnici

Radnici koji po preporuci tvrtke brzo pristupaju psihološkom tretmanu rade oko dva tjedna duže od radnika liječenih uobičajenim, tradicionalnim metodama. Isto tako rade duže od radnika kojima je savjetovano da posjete svoga liječnika opće prakse ili onih kojima je samo rečeno da zatraže savjetodavnu pomoć.

Nakon završetka jednogodišnjeg istraživanja veći broj „brzo tretiranih radnika“ ostaje zaposlen (93%) u odnosu na grupu radnika liječenih tradicionalnim putem (88%). Uštede se odnose na izbjegavanje troškova novog zapošljavanja te na uvođenje u posao novih radnika. Inače, troškovi odlaska ili lošeg izbora radnika variraju između 20 i 200% od godišnje plaće, ovisno o poziciji.

Važnija od svega je 40% veća vjerojatnost oporavka od depresije radnika iz skupine „brzo tretiranih radnika“ (Journal of the American Medical Association).

Istraživači još uvijek nisu izračunali sve uštede koje nastaju ulaganjem u psihološke tretmane radnika. Rani nalazi ukazuju na uštedu od oko 1.800 dolara po zaposleniku. Takva ušteda premašuje početna ulaganja u psihološke tretmane koji iznose od 100 – 400 dolara (procjena za američko tržište).

IZVOR: CNN