Testiranje putem Interneta

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

TESTIRANJE PUTEM INTERNETA

Internet nam je omogućio testiranje u novim, lakšim, ali i potpuno drugačijim uvjetima. Zbog toga su mnogi odahnuli jer su smatrali klasične selekcijske metode sporima, skupima i tromima. Da bi bolje razumijeli testiranje putem Interneta, dobro je znati kako se počeo događati prijelaz sa klasičnih “papir-olovka” testova na modernija testiranja putem Interneta. Prvi korak vezan uz testiranje putem Interneta bio je prijenos podataka i rezultata. Napredovanjem tehnologije, Internet nije služio samo za prijenos rezultata, već su se testovi postavljali na internetske stranice i time se  olakšalo korisnicima da ih rješavaju iz daljine. Različite vrste testova za rješavanje putem Interneta počele su se pojavljivati na Internetu. Rame uz rame s profesionalnim testovima, počeli su se javljati  i kvazi testovi u području testova inteligencije, ličnosti, prilagodbe, emocionalnih stanja, socijalnih ponašanja i mnogih drugih. Testiranje putem Interneta korišteno je iz zabave, ali i za profesionalne procjene i dijagnoze. U novonastalim uvjetima proces web prilagodbe testova postao je spor, pun sumnji i nesigurnosti, pa su znanstvenici morali istražiti, procijeniti i utvrditi:

  • mogu li se tradicionalni (tzv. “papir-olovka”) testovi prevoditi u web-bazirani oblik bez gubitka psihometrijskih svojstava
  • je li narušena valjanost testova uzimajući u obzir spolne i dobne razlike pri rješavanju putem Interneta
  • koje su vrline i mane testiranja putem Interneta

Pokazalo se da su sumnje bile neopravdane.

Znanstvena istraživanja utvrdila su da nema razlike u metrijskim karakteristikama mjernih instrumenata koji se koriste u web baziranom i klasičnom obliku.

Drugim riječima, nije se pokazala razlika tamo gdje su se stručnjaci najviše bojali: u distribuciji, pouzdanosti i faktorskoj strukturi.

Što se tiče reakcija ispitanika na web-bazirane testove – bile su više nego dobre! Neočekivano dobre! Pokazalo se da su ispitanici testiranje putem Interneta doživjeli zabavnijim, ugodnijim i jednostavnijim od klasičnog testiranja. Dobne i spolne razlike pokazale su se  nekonzistentnim. Uz lako razumljivu uputu, nisu se pokazale nikakve poteškoće pri rješavanju muškarcima i ženama, kao ni mlađima i starijima. Također se pokazalo da su testiranju pristupali s manje straha i da im je takav oblik procjene bio – draži!

Promjene u tradionalnom načinu procjene kandidata donose neke nove prilike za poboljšanjem, ali isto tako mogu donijeti i nove probleme. Neki od problema na koje je moguće naići kada se testira putem Interneta su:

  • Ako procjenjivač ili kandidat nisu dobro upoznati s tehnologijom ili osnovnim korištenjem računala.
  • Razumijevanje uputa; iako se kandidatima uputa prezetira uz primjere zadataka pa ne mogu početi rješavati test dok točno ne riješe zadatke iz primjera, može se dogoditi da kandidati i pored svim mjera predostrožnosti ipak slabije razumiju uputu.
  • Testiranje putem Interneta može biti otežano osobama koje imaju odbojnost prema računalima i strah od novih tehnologija.

Bez obzira na mane, prednosti koje dobijamo s napredovanjem tehnologije mnogo su veće:

  • Ušteda materijala

Pod uštedom se podrazumijeva ušteda novca na materijalima, ali i ušteda na bacanju jednokratnih materijala.

  • Upute i vrijeme rješavanja

Psiholog ne mora pratiti vrijeme rješavanja, podsjećati na istek vremena, niti verbalno davati upute za rješavanje testa.

  • Rezultati dostupni odmah

U trenutku kada ispitanik dovrši i spremi test na računalu, procjenjivač može vidjeti rezultate testiranja.

  • Norme

Velika prednost testiranja putem Interneta je da se rezultati testiranja automatski spremaju u bazu podataka i mogu se uspoređivati prema različitim normama; doslovno jednim klikom! A s dovoljnim brojem riješenih testova, norme se mogu često revidirati!

  • Povratne informacije

U skladu s preferencijama psihologa ispitanici mogu odmah dobiti brze i objektivne povratne informacije o svome učinku, bez čekanja. Iskustvo je pokazalo da kandidati ovakve kratke povratne informacije jako cijene.

  • Jednostavan unos i izmjene

Testovi putem Interneta mogu se lako unositi, ali i mijenjati i oblikovati nakon svake provjere metrijskih karakteristika.

  • Teže kopiranje

U Selekcija.hr sustavu nije moguće kopirati testove zbog zabrane snimke ekrana (PrtSC ili screenshot). Osim toga, pozicija točnih odgovora u zadacima se mijenja, kao i pozicija jednog zadatka u istoj kategoriji težine. Nadalje, u kognitivnim testovima na portalu Selekcija.hr obično se nalazi samo jedan zadatak po stranici/ekranu. Također, postoji i opcija snimanja i slikanja kandidata dok rješavaju testove (u skladu s GDPR-om) pa je moguće uočiti sve sumnjive aktivnosti. U svakom slučaju, neki klasični ili “papir-olovka” testovi prikazuju doslovno sve zadatke na jednoj A3 ili A4 stranici papira pa je zlonamjernim kandidatima puno lakše s jednom fotografijom snimiti sve zadatke, a to je velika opasnost u vrijeme pametnih telefona! Moramo napomenuti da je psihološke testove, kao zaštićene psihodijagnostičke instrumente, generalno zabranjeno snimati prema Zakonu o psihološkoj djelatnosti i Zakonu o autorskom pravu.

  • Bolja grafika

Web-bazirani oblici testova imaju prednost korištenja naprednih 3D grafičkih sučelja. U slučajevima kada se testiraju pažnja i koncentracija, percepcija ili prostorne sposobnosti računalo može biti od velike koristi.

  • Sigurnost

Dugoročno, sigurnost čuvanja riješenih “papir-olovka” testova i rezultata testiranja u uredu umjesto u enkriptiranom obliku na sigurnom internetskom serveru jednako je kao čuvanje novca u novčaniku s kojim smo stalno vani, a ne u sefu u banci.

Eto, čini se da su već sada, a pogotovo u godinama koje dolaze, web–baziranim testiranjima  – vrata širom otvorena!

Piše: Karla Bonačić, psihologinja