Testiranje putem interneta

selekcija.hr psihološki testovi

Internet nam je omogućio testiranje u novim, lakšim, ali i potpuno drugačijim uvjetima. Zbog toga su mnogi odahnuli jer su smatrali klasične selekcijske metode sporima, skupima i tromima. Međutim, dosta nas je tek tada postalo sumnjičavo! U novonastalim uvjetima proces web prilagodbe testova postao je spor, pun sumnji i nesigurnosti, pa su znanstvenici morali istražiti, procijeniti i utvrditi:

  • mogu li se tradicionalni (tzv. “papir-olovka”) testovi  prevoditi u web-bazirani oblik bez gubitka psihometrijskih svojstava
  • kako će ispitanici reagirati na takve testove i
  • postoji li veza između ličnosti ispitanika i njihovih percepcija i reakcija na testiranje putem interneta.

Pokazalo se da su sumnje bile neopravdane. Znanstvena istraživanja utvrdila su da nema razlike u metrijskim karakteristikama mjernih instrumenata koji se koriste u web baziranom i klasičnom obliku. Drugim riječima, nije se pokazala razlika tamo gdje su se stručnjaci najviše bojali: u distribuciji, pouzdanosti i faktorskoj strukturi.

Što se tiče reakcija ispitanika na web-bazirane testove – bile su više nego dobre! Neočekivano dobre! Pokazalo se da su ispitanici testiranje putem internet doživjeli zabavnijim, ugodnijim i jednostavnijim od klasičnog testiranja. Također se pokazalo da su testiranju pristupali s manje straha i da im je takav oblik procjene bio – draži!

Za ličnost je utvrđeno da nema utjecaja na specifično doživljavanje i stavove prema web-baziranom testiranju.

Eto, čini se da su već sada, a pogotovo u godinama koje dolaze, web – baziranim testiranjima  – vrata širom otvorena!

Piše: Slobodan Jović, psiholog.

Literatura:

Salgado, J.F., Moscoso, S.(2003.) Internet-based personality testing: equivalence of measures and assesses’ perceptions and reactions, International journal of selection and assessment, Volume 11, Numbers 2/3.).