Traženje posla – što učiniti?

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Iskreno, potraga za poslom nije niti malo zabavna ni jednostavna i često završava negativnim ishodom što ne znači da trebamo odustati i pustiti stvari „da idu svojim tijekom“. Istraživanja su pokazala da razina proaktivnosti statistički značajno utječe na uspjeh potrage za poslom tek diplomiranih pojedinaca.

Svima koji su u nekom trenutku života ostali bez posla i završili na burzi poznat je osjećaj bespomoćnosti, a ponekad i kompletne neadekvatnosti jer ne mogu pronaći posao. Ukoliko je taj proces dulji javljaju se prvi znaci depresivnosti te kompletna demotivacija u vidu pronalaska posla.

Nezaposlenost izaziva veliki stres koji je kasnije povezan s lošijom slikom o sebi te niskim samopoštovanjem. U takvom stanju najčešće si postavljamo pitanje što to s nama ne „štima“ ili se na neki način okrećemo protiv sustava i sumnjamo u njegovu ispravnost pa smatramo da se posao u ovoj državi možete naći samo ukoliko imate „debelu“ vezu. Generalno govoreći, glavni problem visoke stope nezaposlenosti je globalna makroekonomska situacija zbog koje na tržištu imamo manjak radnih mjesta i višak radne snage. No, makroekonomija na stranu, vas zanima kako to da su neki od vaših prijatelja, poznanika, rodbine uspješniji u pronalasku posla od vas. Najčešće je razlog u karakteristici koju psiholozi nazivaju razina proaktivnosti pojedinca. Proaktivnost predstavlja svrhovite i cilju orijentirane radnje kojima je cilj identifikacija prilika i reagiranje na njih za razliku od reaktivnog ponašanja gdje čekamo da se nešto dogodi pa tek tada reagiramo.

Tako je, primjerice, istraživanje Browna i sur. iz 2006. pokazalo kako razina proaktivnosti statistički značajno utječe na uspjeh potrage za poslom tek diplomiranih pojedinaca.

Postavlja se pitanje koje su to akcije koje proaktivni pojedinci poduzimaju i kako samoi sebi možete povećati šansu da što prije dobijete posao?! Vrlo jednostavno, unaprijedite svoju potragu za poslom, točnije, neka vam potraga za poslom postane POSAO.

U nastavku ćemo navesti nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih možete utjecati na proces pronalaska posla:

Promijenite svoj koncept potrage za poslom

Re-evaulirajte svoj proces pronalaska posla pa možda dođete do zaključka kako već dulje vrijeme koristite iste tehnike koje se nisu pokazale dovoljno učinkovitima. Korak naprijed bi možda za vas bilo, ukoliko to još uvijek niste učinili, kreiranje LinkedIn profila ili postavljajte svoj CV na stranice poput Posao.hr, MojPosao.net, Bika.net i sl. Također, u vremenima krize dobro je proširiti uvjete koje bi vas zadovoljili, pa primjerice, možete tražiti i poslove s pola radnog vremena, poslove u manje poznatim tvrtkama, poslove van mjesta stanovanja, sezonske poslove i slično. Kad god vam se pruži prilika za intervju, pristupite razgovoru iako vjerujete da tu ne želite raditi čak i ako vam ponude posao. Pristupite razgovoru jer na taj način stječete dobru priliku rada na prezentacijskim vještinama te na vještinama nošenja sa stresnim situacijama kakva je,većini nas, razgovor za posao.

Skenirajte situaciju na tržištu i otkrijte koje tvrtke najviše zapošljavaju

Predlažemo vam da često pratite burzu rada i relevantne poslovne portale te uočite koji poslodavci imaju povećane potrebe za novim zapošljavanjima i često raspisuju natječaje. Takvim poslodavcima dostavite svoje životopise bilo putem otvorene molbe ili osobno. Poslodavci najčešće redovito popunjavaju svoje baze otvorenih molbi te ih po potrebi aktiviraju. Moguće je kako će baš vaš životopis zaintrigirati poslodavca te da ćete na taj način pristupiti selekcijskom postupku.

Odlazite na sajmove poslova

Pratite događanja na tržištu rada i kad god imate prilike pohađajte sajmove poslova (datumi i mjesta održavanja redovito se ažuriraju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje). Ovakvi događaji su organizirani na način da vam je omogućen direktan kontakt s većim brojem poslodavaca koji imaju namjeru zapošljavati različite radne kadrove (velika je mogućnost da ćete dobiti priliku predstaviti se osobi koja je direktno povezana s procesom zapošljavanja tj. obavlja profesionalnu selekciju kadrova).  Jedna od prednosti sajmova poslova je i ta da ćete pobliže upoznati različite tvrtke, njihovu organizacijsku kulturu i način rada na temelju čega ćete moći procijeniti koja tvrtka najbolje odgovara vašim potrebama.

Odbijenicu za posao ne shvaćajte osobno

Nisu vas pozvali na intervju, niti na testiranje za posao? Došli ste do zadnjeg kruga, ali niste dobili posao? – Ne shvaćajte to osobno. Jednostavno se dogodilo da je netko drugi bio bolji odabir za organizaciju od vas. To što niste uspjeli na jednom natječaju kod jednog poslodavca ne znači da nikad nećete pronaći poslodavca/tvrtku za koju ste upravo vi (sa svim svojim vrlinama i manama) najbolji odabir. Često ćemo se naći u situaciji da je netko bolji u nečemu od nas, to nas ne bi trebalo demotivirati, dapače, to bi nas trebalo motivirati da od sebe dajemo više.

Upravljajte razinom stresa koji vam proizlazi i nezaposlenosti

Kao što smo spomenuli, nezaposlenost je izraziti stresogeni faktor. Problem je u tome što stanje visokog stresa loše utječe na motivaciju, točnije demotivira nas u potrazi za poslom. Iz ovog razloga trebalo bi promijeniti perspektivu razmišljanja te pozitivnije pristupiti potrazi za poslom (ma koliko god vam bilo teško ostati pozitivan, shvatite kako negativnim stavom sami sebe sabotirate).

Čuvajte svoje psihofizičko zdravlje

Dulja nezaposlenost može rezultirati i životnim stilom bez obaveza koji nas dodatno udaljava od tržišta rada. Iako se nalazite u neugodnoj situaciji, može se dogoditi da se prepustite ljenčarenju, spavanju do kasno, socijalnoj izolaciji i sl. Ovakve oblike ponašanja potrebno je izbjegavati –  kratkoročno gledajući mogu biti korisni i služiti kao način „punjenja životnih baterija“, ali dugoročno čine više štete no koristi.

piše: Marija Biuk, psihologinja.

Želite znati više? Detaljnije informacije o uzrocima i posljedicama nezaposlenosti te proaktivnosti možete pronaći na sljedećim linkovima