Succession planning – Kako uspješno planirati?

succession planning

Succession planning

Svijest o nedostatku radnika sve češće ograničava poslodavce u razvoju i širenju poslovanja. Zbog nedostatka radnika ili nemogućnosti popunjavanja radnih pozicija poslodavci pribjegavaju raznim strategijama, od borbe i ulaganja dodatnog truda do odustajanja od manje profitabilnih poslova. Međutim, tek manji broj tvrtki poduzima konkretne korake kojima u svakom trenutku mogu imati na raspolaganju spremne osobe s potrebnim kompetencijama. Razlika između uspješnih i manje uspješnih organizacija je u tzv. succession planningu.

Succession planning predstavlja strategiju nasljeđivanja odgovornih pozicija, odnosno pripremanje ili regrutaciju dostojnih nasljednika za ključne djelatnike koji će jednog dana napustiti tvrtku. Na taj način organizacija nastavlja s uspješnim radom čak i u razdoblju promjene i neposredno nakon što se promjena dogodila. Drugim riječima, ova strategija uspješno priprema organizaciju za budućnost i za izazove koje ta budućnost donosi.

Kako uspješno planirati?

U succession planningu od članova HR tima očekuje se da formiraju dugoročni plan nasljeđivanja za određenu poziciju. Kako bi planiranje bilo uspješno, bitno je znati „tko“ je organizacija i što želi postati u budućnosti. Drugi korak odnosi se na analizu poslova uz određivanje ključnih pozicija za uspjeh organizacije te najvažnije kompetencija djelatnika na traženim pozicijama. Nakon što su određeni ciljevi, ključne pozicije i kompetencije, pristupa se procesu upoznavanja radne snage. Zatim se identificiraju pojedinci ili grupe pojedinaca koji predstavljaju potencijal za ključna radna mjesta. U ovoj fazi važno je razgovarati sa zaposlenicima koji su ocijenjeni kao potencijalno uspješni, testirati ih upitnicima ličnosti i testovima sposobnosti (u cilju otkrivanja raspona potencijala i poželjnih osobina ličnosti) te otkriti njihove preferencije.

Želje, motivacija i ciljevi radnika ponekad se mogu razlikovati od onih organizacijskih, stoga postoji mogućnost da se potencijal ne ispuni u potpunosti. Bez obzira na broj talentiranih zaposlenika u nekoj kompaniji, često se dogodi da je potrebno posegnuti za talentima van organizacije jer je bitno osigurati najbolji odabir za određenu poziciju. Taj posao mogu nam olakšati ATS sustavi s online testiranjima i online video odgovorima. A uz specifična targetiranja putem Facebooka i Linkedina, moguće je u nekoliko sati pronaći kandidate koji su udaljeni stotinama i tisućama kilometara od poslodavca, pozvati ih na testiranje (prije intervjua uživo) i doznati koliko su sposobni naučiti posao, koliko su temeljiti, organizirani ili ustrajni u poslu.

Korištenje strategije succession planninga pokazalo se višestruko korisno. Organizaciji donosi mirno razdoblje prijelaza i predaje odgovornosti, a radnicima dodatnu i strukturiranu mogućnost napredovanja, uz veću motivaciju i zadovoljstvo poslom.

piše: Slobodan Jović, psiholog

Literatura:

https://www.insperity.com/blog/succession-planning/

https://managementhelp.org/staffing/succession-planning.htm

https://www.forbes.com/sites/johnwelsheurope/2019/01/14/7-steps-to-successful-succession-planning/#52b1540745fb

https://www2.deloitte.com/insights/us/en/topics/leadership/effective-leadership-succession-planning.html

https://www.investopedia.com/terms/s/succession-planning.asp

https://www.youtube.com/watch?v=GZ8C3ie0drw