Poželjne osobine kandidata za posao

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Poželjne osobine kandidata za posao

U današnje vrijeme, zbog tehnološkog napretka i šire dostupnosti materijala, sve je teže postići konkurentsku prednost putem proizvoda ili usluga. Kao ključ za ostvarenje prednosti često se spominje ljudski faktor, a najveći naglasak stavlja se na osobine pojedinaca. Slažemo se da postoje određene osobine koje neke kandidate za posao čine poželjnijima od drugih. Zbog toga se velika važnost u procesu zapošljavanja pridaje odabiru kandidata s određenim, poželjnim, osobinama. Ne samo zbog kvalitetnog popunjavanja upražnjenog radnog mjesta ili trenutnog unapređenja posla, nego i dugoročno, u smislu nasljeđivanja poslova ili tzv. “succession planninga“. Stoga je važno promisliti kako će osobine kandidata za posao utjecati na njegov razvoj u toj radnoj organizaciji. U nastavku su navedene neke poželjne osobine kandidata za posao.

Sposobnost prilagodbe radnim zadacima

S obzirom na brzinu razvoja modernog društva, sposobnost prilagodbe ističe se kao jedna od najpoželjnih osobina kandidata. U većini tvrtki najbolje se snalaze zaposlenici koji brzo uče i brzo se prilagođavaju novim radnim zadacima. Stoga, osim postojećih znanja, pažnju treba obratiti i na sposobnost brzog usvajanja novih znanja. Kandidati koji su dovoljno motivirani, sposobni brzo učiti i prilagoditi se zahtjevima radnog mjesta, kompaniji će koristiti trenutno, ali i u budućnosti.

Prilagodba organizacijskoj kulturi

Organizacijska kultura jedinstvena je za svaku organizaciju. Ono što je prikladno u jednoj organizaciji ne mora biti prikladno u drugoj. Na to uvelike utječe osobnost i grupna dinamika zaposlenika. Prilikom odabira kandidata bitno je izabrati onog pojedinca koji će se u organizaciji osjećati kako kod kuće. Iako fraza”osjećati se kao kod kuće” nekima zvučni nevjerojatno, ali uvijek postoje kandidati koji su zbog prethodnih poslova ili obiteljskih obrazaca u samome startu puno pozitivniji prema nekim nepisanim pravilima života i rada u novoj tvrtki, odnosno, pozitivniji su prema nekim ponašanjima kolega, njihovim vrijednostima, stavovima ili normama. Izbor kandidata koji se najbolje uklapa u organizacijsku klimu i kulturu donijet će kratkoročne, ali i dugoročne benefite.

Iskrenost

Iskrenost predstavlja jednu od ključnih osobina za današnje poslodavce. Iskreni zaposlenici u manjoj mjeri dovode svoje poslodavce u neugodne situacije. Također, iskrenost poboljšava kvalitetu odnosa među radnicima. Iskreni pojedinci lakše priznaju svoje pogreške i skloniji su poslušati mišljenje drugih, a to ih to čini jačima i sposobnijima.

Entuzijazam i motivacija

Intrinzično motivirani radnici, odnosno radnici koje motivira unutrašnja potreba za učenjem, stvaranjem i istraživanjem, spremni su uložiti puno više truda od onih koji su motivirani vanjskim faktorima kao što su novac i popularnost. Intrinzično motivirani zaposlenici obično su produktivniji i sretniji na poslu, duže ostaju u organizaciji i aktivniji su u traženju rješenja problema. “Intrinzični” ostaju i kad nestane materijalnih poticaja, za razliku od zaposlenika s “vanjskom” motivacijom koji odlaze ako materijalni poticaji izostanu.

Više o motivaciji: https://selekcija.hr/2019/06/tajna-motivacije-zaposlenika/

Optimizam, energija i pozitivan stav

Energija zaposlenika uvelike utječe na kulturu čitave radne organizacije. Zapošljavanjem kandidata s pozitivnim stavom stvara se pozitivna i produktivna radna atmosfera. Pozitivni i optimistični zaposlenici rade više, sretnije i učinkovitije. U tvrtkama se obično oni usmjeravaju na rješenja, umjesto na probleme i pozitivno utječu na nove generacije zaposlenika.

Spremnost prihvaćanja kritike

Oni pojedinci koji su sposobni prihvaćati kritiku na pozitivan i konstruktivan način brže napreduju, stvaraju manje napetosti i drame te je s njima lakše raditi. Budući da nitko nije savršen, oni zaposlenici koji spremno prihvaćaju kritike na račun vlastitog rada, ujedno su i zaposlenici koji najviše napreduju.

Bez obzira koliko se jako trudili teško ćemo pronaći “savršenog zaposlenika”. Određene vještine i znanja moguće je naučiti, ali osobnost je nešto što pojedinac nosi u sebi. Stoga je u procesu zapošljavanja bitno obratit pozornost na prethodno navedene osobine kandidata.

“Most skills can be learned, but it is difficult to train people on their personality.“

“Personality is the key.”

poželjne osobine kandidata za posao zaposlenika

          Sir Richard Branson,

           osnivač Virgin grupacije

          (Izvor: Intervju za Linkedin)

 

 

Literatura:

https://www.inc.com/john-boitnott/7-must-have-traits-you-need-to-look-for-in-every-new-hire.html?cid=search

https://www.inc.com/drew-hendricks/7-employee-qualities-you-must-prioritize-when-hiring.html

https://www.forbes.com/sites/kensundheim/2013/04/02/15-traits-of-the-ideal-employee/#5d534b1f161f