Čemu selekcija, zašto ne samo intervju?

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Mnogi poslodavci se pitaju: Zašto ne samo intervju?

U terminima predviđanja poslovnog uspjeha pokazalo se da jednostavan, nestrukturiran intervju (za posao) izgleda kao i gađanje strelicom pikada u metu. Ponekad i pogodimo centar, ali jako rijetko! Je li to zaista način kojim želite donositi odluke u vašoj firmi? Prema nekim istraživanjima vrijednost intervjua je mala, a vodi velikim pogreškama! Nedavne studije pokazale su da je preklapanje procjena sposobnosti dobivenih intervjuom, s objektivnim procjenama putem testova – samo 14%. Drugim riječima, ako vam je pri izboru kadrova intervju jedina selekcijska metoda, morate zaposliti 7 radnika da biste zaposlili jednog uspješnog! (Pročitajte: Troškovi lošeg zapošljavanja).

Istraživanja pokazuju da se psihološkim testiranjima podiže uspjeh selekcijskog intervjua s 30% na 80%. Osim toga, psihološkim testiranjima mogu se otkriti i talentirani radnici!

Psihološkim testiranjima moguće je otkriti potencijalno uspješne radnike, pogotovo ako poslodavac odobri testiranje zainteresiranih kandidata iz njihovih domova (testiranje putem interneta)! Korist je očita: kvalitetni kandidati znaju se nalaziti stotinama kilometara daleko od poslodavca, pa se i ne prijaviti na testiranje. Drugi možda već i rade pa se ne žele se izlagati riziku gubitka posla. Za poslodavce koji se boje varanja na testovima, tu je sustav naknadne provjere kandidata.

Testiranjem kandidata iz njihovih domova povećava se broj onih koji ulaze u selekciju. Time se povećava šansa “hvatanja” talenata i vjerojatnost zapošljavanja visoko produktivnih, zadovoljnih radnika. Pored toga, troškovi se smanjuju!