Subjektivna procjena u izboru radnika

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Zaključke o drugim osobama stvaramo brzinom svjetlosti! U stvari, tom brzinom zaključujemo o svijetu oko sebe. Mehanizam se razvio iz potrebe brzog sortiranja informacija nužnih za preživljavanje. Čim je preživljavanje u igri, vodimo se impulsima i osjećajima, tj. uzbuđeni smo. Kada smo uzbuđeni, narušena je naša sposobnost finog, analitičkog mišljenja.

Brzo i intuitivno formiranje zaključaka o kandidatima za posao može biti pogubno! Pogotovo za radne pozicije u kojima se traži preuzimanje inicijative, kreativnost, analitičnost, pregovaranje i komunikacija s klijentima. “Prema osjećaju” ili “intuitivno” su kategorije koje treba izbjegavati u izboru radnika. (pogledaj: Troškovi lošeg zapošljavanja).

Čak i kada se oslobodimo intuicije, opet nam ostaje pristranost – više ili manje svjesna! A ona nesvjesna stvara najviše štete! U određenom stupnju, prisutna je u svakoj procjeni. Procjene, dakle, nikada ne mogu biti potpuno objektivne ili nepristrane, ako je čovjek opažač! Pored toga, istraživanja su pokazala da dojam o nekoj osobi stvaramo već u prvih nekoliko sekundi!

Ako prvi dojam o nekome stvaramo tako brzo, logično je postaviti pitanje što poslodavci onda rade na intervjuima za posao koji traju 30 minuta ili više? Zavaravaju se, zabavljaju, ili potvrđuju svoje pretpostavke?