Online selekcija – odabir kandidata za posao pomoću online testiranja

headhuntingpiše: Fanika Ivaković, psihologinja.

Prije svega ovakav način odabira kandidata je ekonomičan jer poslodavcima i kandidatima štedi vrijeme i novac. Kandidat ne mora putovati na udaljene lokacije da bi konkurirao za određeno radno mjesto, nego veći dio selekcijskog postupka može obaviti prema vlastitom rasporedu, iz svoga doma i na vlastitom računalu.

Kako bi se uskladili s naprednom tehnologijom te unaprijedili posao, stručnjaci unutar sektora ljudskih potencijala razvijaju inovativne načine odabira kandidatu u selekcijskim postupcima. Kao jedan od top trendova u istraživanjima i praksi unutar organizacijske psihologije danas se ističe online regrutacija i selekcija zaposlenika prilikom zapošljavanja.

U cilju privlačenja većeg broja kandidata za posao velike kompanije nastoje razviti jednostavniji način apliciranja, testiranja i odabira kandidata putem interneta ili “outsourcaju” softver od manjih, specijaliziranih tvrtki (npr. Scouthem.com). Osobne odlaske u tvrtku te ispunjavanje prijava i testova u obliku ‘papir-olovka’ formi sve češće zamjenjuje popunjavanje online aplikacija za posao nakon čega potencijalni zaposlenik sudjeluje u selekcijskom postupku koji se obavlja putem interneta. Na temelju prijave, priloženog životopisa i rezultata testova uključenih u online aplikaciju odabire se manji broj kandidata koji će biti pozvani na moguća dodatna testiranja i završni razgovor.

Prije svega ovakav način odabira kandidata je ekonomičan. Poslodavcima i kandidatima štedi vrijeme i novac. Kandidat ne mora putovati na udaljene lokacije da bi konkurirao za određeno radno mjesto, nego veći dio selekcijskog postupka može obaviti prema vlastitom rasporedu, neovisno o vremenu ili fizičkoj lokaciji te na vlastitom računalu. S druge strane, poslodavci u kratkom vremenskom roku dobivaju vrijedne podatke o potencijalnim zaposlenicima, a da pri tome ne moraju trošiti novac na potrošni materijal te eventualne putne troškove kandidata. Također, odabir užeg kruga kandidata vrlo je brz i jednostavan jer su poslodavcima svi podaci odmah dostupni i lako usporedivi. Uz to, vremenskim skraćivanjem selekcijskog postupka puno je manja vjerojatnost odustajanja kandidata od sudjelovanja u procesu odabira i prijave za rad u nekoj drugoj tvrtki, što poslodavcima povećava vjerojatnost zapošljavanja visoko kvalitetnih zaposlenika.

Nadalje, online selekcijskim postupkom omogućava se prijava većeg broja kandidata jer nisu svi u mogućnosti u određeno vrijeme, na određenom mjestu pristupiti testiranju. Također, na ovakav način izbjegava se štetni utjecaj grupne pripadnosti i karakteristika kandidata kao što su dob, spol i izgled koje nisu bitne za kvalitetno obavljanje posla, ali uvelike mogu utjecati na poslodavčevu odluku prilikom zapošljavanja. Putem online prijave poslodavac prije svega ima uvid u karakteristike pojedinca koje su bitne da kandidat kvalitetno obavlja svoj posao te na temelju uvida u kandidatove osobine kao što su marljivost, posvećenost poslu i intelektualne sposobnosti osobe odabire najprikladnijeg kandidata. Ovime cijeli postupak selekcije postaje objektivan i standardiziran.

Statistički podaci pokazuju porast korištenja metode online odabira zaposlenika među organizacijama s dinamičnom kulturom orijentirane na rast i širenje svog poslovanja. Bitno je naglasiti da organizacije svoj opstanak i napredak ostvaruju prihvaćanjem tehnologije i novih metoda kako ne bi ‘izgubile bitku’ s konkurencijom. Obzirom na sve dobrobiti online selekcijske metode ostaje sve više resursa koji se mogu uložiti u dodatan razvoj online selekcije koja u najnovije vrijeme počinje uključivati i video intervjue.

Međutim, kao i svaka nova metoda u razvoju, tako i ova ima određene nedostatke kao što su prijava velikog broja ljudi koji nisu kvalificirani za otvoreno radno mjesto ili nemogućnost kontrole tko popunjava testove u online prijavi zbog čega se i dalje većina organizacija oslanja na kombiniranje tradicionalnih metoda sa novim tehnologijama.

Usprkos problemima metode online selekcije, ulaganjem u njezin razvoj ona postaje sve popularnija i pouzdanija metoda odabira kandidata za zaposlenje. Stručnjaci iz područja ljudskih potencijala imaju visoka očekivanja od primjene novih tehnologija koja uključuju povećanje efikasnosti, snižavanje troškova kod velikog broja prijava te standardiziranje cijelog selekcijskog sustava. Kako bi se u potpunosti usavršio ovaj postupak potrebna su dodatna istraživanja koja će odgovoriti na pitanje ‘kako tvrtke najbolje mogu iskoristi prednosti Interneta te kako optimalno kombinirati online selekciju sa tradicionalnim selekcijskim metodama poput intervjua’.

Izvori:

http://www.siop.org/tip/backissues/tipjan99/10Rogelberg.aspx

http://www.siop.org/tip/Apr13/19_TipTopics.aspx

Chapman, D. S., Webster, J. (2003). The use of technologies in the recruiting, screening and selection processes for job candidates. International journal of selection and assessment, 11(2/3).

Positive SSL Wildcard