Odabir kandidata za posao i online testiranja

background

Odabir kandidata za posao putem online testiranja ekonomičan je postupak za kandidate i poslodavce. Prvenstveno zato što  štedi vrijeme i novac. Kandidat ne mora putovati na udaljene lokacije zbog natjecanja za posao jer većinu selekcijskog postupka obavlja iz svoga doma. Poslodavci također vole odabir kandidata za posao putem online testiranja jer u natječaj mogu uključiti sve kandidate. Kandidate iz raznih zemalja u regiji ili trenutno odsutne kandidate, a ne moraju se brinuti za putne troškove! Kao ni za troškove online testiranja koji su za 80% niži od cijene klasičnog psihološkog testiranja.

Selekcija nije više kao nekad!

Kako bi se uskladili s naprednom tehnologijom i unaprijedili posao, stručnjaci u ljudskim resursima razvili su inovativne načine odabira kandidata. Kao jedan od top trendova u istraživanjima i praksi unutar organizacijske psihologije, ističe se online regrutacija i selekcija zaposlenika.

U cilju privlačenja većeg broja kandidata za posao velike kompanije nastoje razviti jednostavniji način apliciranja, testiranja i odabira kandidata putem interneta ili “outsourcaju” softver od manjih, specijaliziranih tvrtki (npr. Online.Selekcija.hr). Osobne odlaske u tvrtku te ispunjavanje prijava i testova u obliku ‘papir-olovka’ formi sve češće zamjenjuje popunjavanje online aplikacija za posao. Nakon online prijave, potencijalni zaposlenik sudjeluje u inicijalnoj procjeni za posao putem online testiranja. Na temelju prijave, priloženog životopisa i rezultata testiranja odabire se nekolicina kandidata koji se pozivaju na dodatna testiranja i razgovor.

Online testiranjem svi profitiraju!

Na taj način svi profitiraju. Kandidat jer ne mora putovati na udaljene lokacije da bi konkurirao za određeni posao, nego većinu postupka obavlja od doma. Poslodavac jer u kratkom vremenskom roku dobiva vrijedne podatke o potencijalnim zaposlenicima, bez dodatnih komplikacija i troškova. Osim toga, odabir užeg kruga kandidata brz je i jednostavan jer su poslodavcima svi podaci dostupni odmah i lako usporedivi. Također, vremenskim skraćivanjem selekcijskog postupka manja je vjerojatnost od odustajanja kandidata, a to povećava vjerojatnost zapošljavanja visoko kvalitetnih zaposlenika.

Veći broj kandidata za posao

Nadalje, odabir kandidata za posao putem online testiranja omogućava prijavu većeg broja kandidata jer nisu svi kandidati u mogućnosti pristupiti testiranju u isto vrijeme. Ovako se izbjegava štetan utjecaj prvog dojma, dobi, izgleda i ostalih karakteristika koje nisu bitne za kvalitetno obavljanje posla. Putem online prijave poslodavac prije svega ima uvid u karakteristike pojedinca koje su bitne da kandidat kvalitetno obavlja svoj posao te na temelju uvida u kandidatove osobine kao što su marljivost, posvećenost poslu i intelektualne sposobnosti osobe odabire najprikladnijeg kandidata. Ovime cijeli postupak selekcije postaje objektivan i standardiziran.

Porast korištenja online testiranja

Statistički podaci pokazuju porast korištenja metode online odabira zaposlenika među organizacijama s dinamičnom kulturom orijentiranom na rast i širenje svog poslovanja. Bitno je naglasiti da organizacije svoj opstanak i napredak ostvaruju prihvaćanjem tehnologije i novih metoda kako ne bi ‘izgubile bitku’ s konkurencijom. Obzirom na sve dobrobiti online selekcijske metode ostaje sve više resursa koji se mogu uložiti u dodatan razvoj online selekcije koja u najnovije vrijeme počinje uključivati i video intervjue.

Mogući nedostaci odabira kandidata za posao putem online testiranja

Međutim, kao i svaka nova metoda u razvoju, tako je i ova imala određene nedostatke u početku razvoja online testiranja. Problem je bio u nemogućnost kontrole popunjavanja testova ili u prijavi velikog broja ljudi koji nisu kvalificirani za oglašeno radno mjesto. Ipak, programeri su u zadnje vrijeme razvili metodu tzv. “kontoliranog rješavanja testova” s kojim mogu snimati kandidata dok rješava testove, naravno, uz njegovo dopuštenje i u skladu s GDPR-om!

Popularnost online testiranja

Odabir kandidata za posao putem online testiranja, unatoč manjim problemima u razvoju, postaje sve popularnija i pouzdanija metoda odabira kandidata za zaposlenje. HR stručnjaci imaju visoka očekivanja od primjene ovakvih tehnologija koje uključuju automatizaciju HR procesa, povećanje efikasnosti i snižavanje troškova kod velikog broja prijava. Kako bi se u potpunosti usavršio ovaj postupak potrebna su dodatna istraživanja koja će odgovoriti na pitanje kako tvrtke najbolje mogu iskoristi prednosti Interneta te kako optimalno kombinirati online selekciju sa tradicionalnim selekcijskim metodama poput intervjua.

piše: Fanika Ivaković, psihologinja.

Izvori:

http://www.siop.org/tip/backissues/tipjan99/10Rogelberg.aspx

http://www.siop.org/tip/Apr13/19_TipTopics.aspx

Chapman, D. S., Webster, J. (2003.); The use of technologies in the recruiting, screening and selection processes for job candidates, International journal of selection and assessment, 11 (2/3)