Pet razloga zašto poslodavci vole psihometrijska (psihološka) testiranja

prednosti psihološkog testiranja kandidata za posao poželjan poslodavac headhunting psihologijsko testiranje upitnici ličnosti izbaci uljeza selekcija.hr psihološki testovi priprema za psihološko testiranje odabir kandidata za posao

Činjenica je da 75% kompanija s popisa Fortune 500 prilikom zapošljavanja koristi psihometrijske/ psihološke analize i profile djelatnika. Zašto?

U vremenima kada svaka odluka mora biti opravdana utemeljenim podacima i informacijama, psihometrijska ili psihološka testiranja unose ključne elemente znanosti u industriju koja se često oslanja na “unutrašnji osjećaj”, intuiciju ili sinergije između poslodavca i posloprimaca – kada se donose važne odluke o zapošljavanju. Činjenica je da 75% kompanija s popisa Fortune 500 prilikom zapošljavanja koristi psihometrijske/ psihološke analize i profile djelatnika (izvor članka ovdje).

Pet razloga zbog kojih velike kompanije koriste psihološka testiranja:

  1. Bolje od “unutrašnjeg” ili dobrog osjećaja. Pokazalo se da su naši “instinkti” malo bolji od nagađanja ili bacanja kockica. Uvođenje psihološke procjene u proces odabira kadrova može unaprijediti ishode selekcije za 24%
  2. Rezultati su mjerljivi. Uspoređivanje mjera radne uspješnosti s rezultatima psihološke procjene omogućava organizacijama jednostavno mjerenje učinkovitosti HR inicijativa i kvatificiranje podataka o povratu ulaganja u nove zaposlenike.
  3. Nije vam potrebna psihologijska diploma za čitanje izvješća. Pružatelji usluga profesionalne selekcije (psihološke procjene) pomalo ipak usvajaju princip po kojem su dizajn i čitljivost na prvome mjestu, a podaci na drugome mjestu, što olakšava donošenje odluka o zapošljavanju, naravno, uz brojne kvalitetne podatke o ispitanicima.
  4. Uz profesionalnu selekciju zaposlenika brendirate se kao poželjan poslodavac. Istraživanja pokazuju da pošten selekcijski postupak stvara pozitivan prvi dojam prema kojem se svi procjenjuju prema zaslugama, a organizacija s takvom praksom postaje poželjna za zapošljavanje.
  5. Profesionalna selekcija pomaže oblikovati vašu HR strategiju. Učinkovita HR strategija temelji se na kvalitetnim podacima i informacijama. Psihometrijska testiranja osiguravaju važan uvid u kompetencije zaposlenika što može pomoći oblikovati HR strategije i inicijative kao što su
    selekcija, upravljanje talentima, angažman, sposobnost i sukcesija radne snage te procjena organizacijske kulture.